Cineva, acolo sus, s-a gandit sa-i invete pe judecatori cum sa dea buna ziua si sa-i controleze la unghii si batistute

Data: 21 June 2016, 13:19 | autor: jud. Gheorghe MOROSANU | 0 comentarii | 987 afisari

Judecatorii sunt oamenii cei mai demni, mai intelepti, mai luminati si mai normali la cap.

Statul roman este mafiot, abuziv si birocratic pana la absurd.

Totul in Romania este antiliberal si neconstitutional.


Consiliul Superior al Magistraturii, pornit de la o idee inalta, a esuat intr-o structura birocratica imensa. El este sperietoarea si teroristul judecatorilor.

Ultima idee a CSM-ului, pe linia „fa-te ca lucrezi”, este hotararea privind consilierii de etica. Adica, unul dintre noi, desigur, cel mai „etic”, urmeaza a fi abilitat sa ne invete cum sa ne comportam, cum sa nu gresim, ce sa facem daca am gresit etc.

Ca tot romanul impartial, cu deformare profesionala de jurist, am tras de pe Internet pe hirtie actul in chestiune: Hotararea nr. 434 din 17 mai 2016 a Sectiei pentru judecatori a CSM. Am studiat-o cu creionul in mana - 9 pagini de scris marunt si indesat, pline de formalisme, platitudini birocratice si pretiozitati academico-juridice. Din care eu am retinut o singura chestie:

Art. 4 - Consilierii de etica indeplinesc urmatoarele atributii:

....................

e) consiliaza judecatorii in diferite probleme de etica, din oficiu sau la cerere;”.

Doua interpretari:

1. Inchipuiti-va un judecator, aflat intr-un mare ambarras moral, mergand sa se confeseze nu unui prieten sau unui duhovnic („la cerere”), ci unui functionar numit special pentru asta, chiar un coleg, cu care omul in problema poate nu este chiar in cele mai bune relatii, sau de care chiar vrea sa se pazeasca;

2. Dar degeaba s-ar pazi, pentru ca respectivul functionar-coleg poate functiona cum este scris si bolduit mai sus: din oficiu, domnilor. Dar nu stiu daca doar poate, sau chiar este obligat - oricum, va trebui sa-si justifice numirea intr-un fel sau altul.

Inchipuiti-va ce balamuc de relatii s-ar crea in instantele romanesti prin aplicarea acestei trasnai. Dezbina si stapaneste, supravegheaza, fileaza, toarna, ameninta, streseaza, in final sanctionaza si insinueaza in mintea si sufletul fiecarui judecator sentimentele de grija, teama, obedienta, plus ideea de a actiona mereu cu grija de a actiona si chiar de a gandi asa cum concep altii, mai de sus. Asa ar vrea unii sa arate tabloul activitatii din justitia romana.

Dar eu sper sa fie altfel. Mai intai ma voi auto-cita, cu fraza de la inceput. Cititi cu atentie:

Judecatorii sunt oamenii cei mai demni, mai intelepti, mai luminati si mai normali la cap”.

Mai ramane ceva de completat: Sper, sunt sigur, ca judecatorii vor avea si demnitatea de a nu inghiti asemenea mizerii. Cum anume sa faca, stiu ei si singuri, dar voi da si eu ceva idei, data viitoare.

Jud. (pens.) Gheorghe Morosanu (foto)

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.