ccf

CERERE DE REVIZUIRE - "Intervine atunci cand partile implicate in proces efectueaza un act pe care legea nu il prevede sau il exclude"

Data: 19 March 2020, 11:53 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1432 afisari

Prin Decizia 388/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, ca inadmisibila, calea de atac declarata de contestator.

Prin Sentinta penala nr. 198 din 25 martie 2019, Judecatoria Cornetu, in baza art. 459 alin. (5) C. proc. pen. rap. la art. 459 alin. (3) lit. b) cu referire la art. 456 alin. (2), (3) C. proc. pen. a respins cererea de revizuire formulata de revizuentul A. privind Sentinta penala nr. 387/26.10.2015 pronuntata de Judecatoria Cornetu in Dosarul penal nr. x/2014, ca inadmisibila.

In motivarea solutiei pronuntate prima instanta a retinut, in esenta, ca revizuentul nu a indicat mijloacele de proba pe care se intemeiaza cererea si nu a alaturat copii ale inscrisurilor existente in sustinerea acesteia.

Impotriva sentintei penale mai sus aratate, in termenul legal, a declarat apel revizuentul A., criticand-o sub aspectul netemeiniciei si solicitand deducerea pedepsei aplicate prin Sentinta penala nr. 356/15.10.2013 a Judecatoriei Campina, definitiva prin Decizia penala nr. 1691/06.12.2013 a Curtii de apel Ploiesti, ca urmare a faptului ca aceasta pedeapsa a fost executata integral de catre condamnat, retinandu-se in mod gresit ca ar fi ramas un rest neexecutat de 1401 zile.
Prin Decizia penala nr. 1134/A din data de 18 septembrie 2019 a Curtii de Apel Bucuresti, sectia a II-a penala, in baza art. 421 pct. 1 lit. b) din C. proc. pen. a fost respins, ca nefondat, apelul declarat de revizuentul A. impotriva Sentintei penale nr. 198/25.03.2019 pronuntata de Judecatoria Cornetu.

Minuta Inaltei Curti:

"Respinge, ca inadmisibila, calea de atac declarata de contestatorul A. impotriva Deciziei penale nr. 1134/A din data de 18 septembrie 2019 a Curtii de Apel Bucuresti, sectia a II-a penala.
Obliga contestatorul la plata sumei de 200 RON cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Onorariul aparatorului desemnat din oficiu, in suma de 313 RON, ramane in sarcina statului si se plateste din fondul Ministerului Justitiei.
Definitiva.

Extras din decizia Inaltei Curti:

"Posibilitatea unui control judiciar al hotararilor judecatoresti, pentru motive privind pronuntarea acestora, cu nerespectarea conditiilor formale, legal prevazute, de desfasurare a judecatii sau ca o consecinta a unui rationament jurisdictional eronat, este reglementata de art. 129 din Constitutia Romaniei. Corespunzator principiului constitutional enuntat in acest articol, partile interesate pot exercita caile de atac, numai in conditiile legii procesuale.
Conform art. 550 alin. (1) coroborat cu art. 551 alin. (1) pct. 1 din C. proc. pen., hotararile pentru care nu este prevazuta calea de atac a contestatiei sau apelului raman definitive la data pronuntarii lor si devin executorii, ele neputand fi atacate ulterior.

In cauza, Inalta Curte constata ca prin Sentinta penala nr. 198 din 25 martie 2019 pronuntata de Judecatoria Cornetu, a fost respinsa, ca inadmisibila, cererea de revizuire formulata de revizuentul A.
Impotriva acestei sentinte, contestatorul A. a formulat apel, care a fost respins, ca inadmisibil, prin Decizia penala nr. 1134/A din data de 18 septembrie 2019 a Curtii de Apel Bucuresti, sectia a II-a penala, decizie definitiva. Apoi, impotriva acestei decizii contestatorul a promovat o noua cale de atac.

Se constata, asadar, ca acesta a investit Inalta Curte cu solutionarea unei cai de atac neprevazuta de legea procesual penala, ceea ce incalca principiul legalitatii cailor de atac si, din acest motiv, apare ca o solutie inadmisibila in ordinea de drept.

Or, inadmisibilitatea reprezinta o sanctiune procedurala care intervine atunci cand partile implicate in proces efectueaza un act pe care legea nu il prevede sau il exclude. De altfel, caile de atac sunt strict si limitativ reglementate prin norma procesual penala, cu aratarea imperativa a persoanelor ce le pot folosi, precum si a conditiilor, cazurilor si termenelor in care pot fi exercitate".


>>Decizia Inaltei Curti

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.