CCR I-A DAT CASTIG DE CAUZA JURNALISTULUI RADU MORARU - “Acest inscris nu poate fi calificat drept decizie”

Data: 03 October 2019, 12:44 | autor: L.J. | 0 comentarii | 540 afisari

Lumea Juridica prezinta Hotararea 41 din 26 septembrie 2019 prin care Curtea Constitutionala a luat in discutie contestatia formulata de jurnalistul Radu Moraru impotriva „deciziei tacite” a Biroului Electoral Central de respingere a candidaturii sale depuse cu nr. 127/C/BEC/P/2019 din 22 septembrie 2019 la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2019.

Radu Moraru a contestat, in principal, faptul ca Biroul Electoral Central nu a emis o decizie de respingere a candidaturii sale care a fost inregistrata cu nr.127/C/BEC/P/2019 din 22 septembrie 2019.

In acest sens, arata ca documentatia aferenta propunerii de candidatura la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2019 a fost inregistrata formal. Or, potrivit art.29 din Legea nr.370/2004, Biroul Electoral Central avea obligatia „inregistrarii” (in sens formal, fizic) a propunerii sale de candidatura, iar, in situatia in care si numai dupa analiza/judecarea acestei propuneri ar fi constatat ca nu intruneste anumite conditii de fond sau de forma, putea sa adopte o decizie de respingere a candidaturii pentru alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2019. Astfel, daca dupa o judecare/analiza a acestor aspecte s-ar fi constatat ca propunerea intruneste toate conditiile legale (constitutionale), atunci ar fi pronuntat o decizie de „inregistrare”, in sensul juridic-logic al admiterii propunerii de candidatura, si inscrierea candidaturii la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2019.

Competenta pronuntarii asupra unei propuneri de candidatura la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2019, indiferent cine si cum a formulat-o, apartine Biroul Electoral Central. In continuare, mentionand prevederile legale in materie, arata ca, din interpretarea acestora, rezulta ca in cazul sau Biroul Electoral Central ar fi trebuit sa pronunte o decizie in termen de 48 de ore. Or, cum aceasta decizie nu a fost emisa, rezulta ca, in mod tacit – flagrant nelegal -, Biroul Electoral Central a respins candidatura sa, fara sa existe o motivare asemanatoare altor respingeri.

Extras din hotararea CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.