CCR, DECIZIE PRIVIND SESIZAREA AVOCATULUI POPORULUI - “Crearea conditiilor si incurajarea parintilor sa participe la ingrijirea sanatatii propriilor copii apare ca cea mai logica masura”

Data: 19 July 2019, 11:32 | autor: L.J. | 0 comentarii | 440 afisari

Lumea Juridica prezinta motivarea Deciziei 323/2019 privind solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.61 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si ale art.15 alin.(2) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului.

Avocatului Poporului, care arata ca dispozitiile legale care inlatura cadrele militare in activitate de la beneficiul acordarii concediului pentru ingrijirea copilului cu handicap in varsta de pana la 18 ani sunt de natura sa aduca atingere prevederilor constitutionale referitoare la egalitatea in drepturi a cetatenilor si la ocrotirea sanatatii. Argumentele invocate de Avocatul Poporului pornesc de la principiul prevalentei interesului superior al copilului cu handicap in varsta de pana la 18 ani in raport cu interesul public izvorat din statutul special generat de apartenenta la o anumita categorie socioprofesionala a parintelui asigurat. Diferenta de tratament juridic dintre categoriile de asigurati in sistemul public in recunoasterea si garantarea unor drepturi de asigurari sociale nu este justificata in mod obiectiv si rezonabil, fiind, prin urmare, incalcat principiul egalitatii in drepturi. Avocatul Poporului recunoaste ca exista si trebuie sa existe o diferenta intre cadrele militare si alte categorii de personal, sub aspectul conditiilor de incadrare, al atributiilor, al incompatibilitatilor, al drepturilor si interdictiilor, insa aceasta diferenta de tratament nu trebuie sa se oglindeasca si in ceea ce priveste beneficiul unei forme de asigurare sociala, cu implicatii grave asupra sanatatii minorului cu handicap in varsta de pana la 18 ani. Considerentele avute in vedere de legiuitor nu sunt indeajuns de puternice pentru a justifica in mod obiectiv si rational instituirea unui tratament diferentiat intre cadrele militare, pe de o parte, si celelalte categorii de asigurati. In stabilirea concediului si a indemnizatiei aferente pentru ingrijirea copilului cu handicap de pana la 18 ani, legiuitorul a avut in vedere nevoia copilului de a primi ingrijiri medicale din partea parintilor. in concluzie, pentru argumentele expuse, solicita admiterea exceptiei de neconstitutionalitate.

Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.