ccf

CCR, decizie privind colaborarea dintre SRI si parchete

Data: 04 February 2020, 17:36 | autor: L.J. | 1 comentarii | 2932 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei condusa de Valer Dorneanu (foto dreapta) a pronuntat marti, 4 februarie 2020, o decizie in urma careia procurorii nu vor mai putea folosi inregistrarile realizate in baza mandatelor de siguranta nationala.


  Curtea a luat in discutie exceptia de neconstitutionalitate a art. 139 alin. (3) din Codul de procedura penala referitor la supravegherea tehnica, potrivit caruia:

“Inregistrarile prevazute in prezentul capitol, efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege”.

In urma analizarii sesizarii, CCR a identificat o problema in ceea ce priveste teza finala a acestui articol: “Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege”.

Astfel, CCR a decis ca aceste dispozitii sunt constitutionale doar in masura in care ele nu privesc inregistrarile rezultate ca urmare a efectuarii activitatilor specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale ale omului desfasurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii 51 din 1991 privind securitatea nationala. Drept urmare, procurorii nu vor mai putea folosi ca probe inregistrari realizate in baza unor mandate de siguranta nationala.

 
Iata comunicatul CCR:

“In ziua de 4 februarie 2020, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a pronuntat asupra urmatoarelor exceptii de neconstitutionalitate:

Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.139 alin.(3) din Codul de procedura penala coroborate cu cele ale art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei.

Dispozitiile criticate au urmatorul continut:

Art. 139 alin.(3) din Codul de procedura penala: 'Inregistrarile prevazute in prezentul capitol, efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.';
Art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991: '(1) Informatii din domeniul securitatii nationale pot fi comunicate: [...] d) organelor de urmarire penala, cand informatiile privesc savarsirea unei infractiuni.'

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala:

1.Cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei.

2.Cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.139 alin.(3) teza finala din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care nu privesc inregistrarile rezultate ca urmare a efectuarii activitatilor specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale ale omului desfasurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”.

 

Comentarii

# gica70 date 5 February 2020 08:21 0

S-au trezit cam tarziu! Dar cu inregistrarile lui Koco cum ramane? Cred ca decizia CCR are legatura cu asta..

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.