ccf

CCR, DECIZIE PE LEGEA PRIVIND MODIFICAREA CODULUI PENAL - “Decizia Curtii nu poate avea ca efect incetarea procesului legislativ”

Data: 25 October 2019, 11:28 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1688 afisari

Lumea Juridica prezinta Decizia 466/2019 a Curtii Constitutionale privind solutionarea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, obiectie formulata de 78 de deputati.

In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate, sunt formulate atat critici de neconstitutionalitate de natura extrinseca, cat si intrinseca.

Cu privire la criticile de neconstitutionalitate extrinseca, se arata ca legea criticata a fost adoptata cu incalcarea art.69 alin.(2) din Regulamentul Camerei Deputatilor, ceea ce contravine art.1 alin.(3) si (5) si art.69 din Constitutie. Se sustine ca respectarea dispozitiilor regulamentare este fundamentala pentru buna desfasurare a activitatii de legiferare in Romania. Orice lege trebuie adoptata in conditii de deplina transparenta, prin vointa politica exprimata conform propriei constiinte a fiecarui membru al corpului legiuitor, dupa studiul aprofundat al normelor supuse dezbaterii parlamentare. Pentru formarea vointei politice a fiecarui membru al Camerei Deputatilor, art.69 alin.(2) din Regulamentul acesteia prevede un termen de 5 zile de la data la care comisia de specialitate avizeaza prin raport legea pana la dezbaterea acesteia in sedinta Camerei Deputatilor.

Or, aceasta dispozitie regulamentara imperativa a fost incalcata cu privire la legea supusa controlului de constitutionalitate, intrucat aceasta a fost avizata de comisia speciala raportoare in data de 23 aprilie 2019 si in ziua urmatoare a fost dezbatuta si aprobata in sedinta Camerei Deputatilor. Astfel, deputatii care nu au fost membri ai comisiei nu au avut posibilitatea de a-si forma opinia asupra propunerii legislative adoptate cu amendamente de comisia speciala. Acest termen reprezinta o garantie procedurala menita sa asigure exercitarea efectiva a mandatului reprezentativ, iar nerespectarea sa a impiedicat Camera Deputatilor sa isi exercite functia de legiferare in mod efectiv, transformand actul decizional al votului intr-o formalitate care lipseste de efecte juridice art.69 din Constitutie.

Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.