CCR, DECIZIE PE LEGEA ANAF - “Sursa de finantare incerta”

Data: 13 June 2019, 11:48 | autor: L.J. | 0 comentarii | 568 afisari

Lumea Juridica prezinta motivarea Deciziei 331/2019 a Curtii Constitutionale privind sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, sesizare formulata de un numar de 104 deputati apartinand Grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal, Uniunii Salvati Romania, Partidului Miscarea Populara, precum si deputati neafiliati.

In motivarea sesizarii de neconstitutionalitate, autorii obiectiei formuleaza critici de neconstitutionalitate extrinseca, sustinand ca prevederile legale criticate incalca art.138 alin.(5) din Constitutie, care consacra un important principiu de executie bugetara, potrivit caruia 'Nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare', precum si art.111 alin.(1) teza finala din Constitutie, care prevede ca, 'in cazul in care o initiativa legislativa implica modificarea prevederilor bugetului de stat sau ale bugetului asigurarilor sociale de stat, solicitarea informarii (n.n. Guvernului) este obligatorie'. Din coroborarea celor doua dispozitii constitutionale, rezulta necesitatea ca orice initiativa legislativa cu implicatii bugetare sa fie dezbatuta cu informarea prealabila a Guvernului, care trebuie sa se pronunte asupra oportunitatii economice si financiare a acesteia. Astfel, adoptarea unei initiative legislative cu impact bugetar in lipsa unui punct de vedere al Guvernului si, pe cale de consecinta, fara stabilirea sursei de finantare poate duce la imposibilitatea aplicarii actului normativ din lipsa de fonduri bugetare.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cumajoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative este neconstitutionala in ansamblul sau.


Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.