CCR, DECIZIE PE CODUL DE PROCEDURA PENALA - “Trebuie sa asigure exercitarea efectiva a dreptului la aparare si caracterul echitabil al procesului”

Data: 02 July 2019, 12:19 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1150 afisari

Lumea Juridica prezinta motivarea Deciziei 250/2019 a Curtii Constitutionale privind solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 386 alin.(1) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Vasile Dochita in Dosarul nr. 5.454/86/2016 al Tribunalului Suceava — Sectia penala.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul sustine, in esenta, ca normele procesual penale criticate aduc atingere dreptului la un proces echitabil, permit o aplicare discriminatorie, incalca libertatea individuala si dreptul la aparare, intrucat, desi obliga instanta sa puna in discutia partilor noua incadrare juridica atunci cand considera ca incadrarea data faptei prin actul de sesizare urmeaza a fi schimbata, nu prevad nicio sanctiune pentru incalcarea acestei obligatii, facand astfel posibila practica instantelor de a schimba incadrarea dupa inchiderea dezbaterilor, cu consecinta incalcarii dreptului inculpatului de a fi informat in mod amanuntit cu privire la natura si cauza acuzatiei ce i se aduce, astfel incat sa-si poata pregati apararea. Sustine ca dispozitia legala criticata permite instantei sa dispuna schimbarea incadrarii juridice chiar prin hotararea judecatoreasca pronuntata asupra fondului cauzei, desi, in opinia autorului exceptiei, s-ar impune pronuntarea printr-o incheiere separata.

Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.