CCR ar putea pronunta o decizie devastatoare pentru toate completurile (Document)

Data: 07 November 2019, 12:37 | autor: L.J. | 0 comentarii | 823 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei ar putea pronunta o decizie devastatoare pentru toate completurile de judecata din tara – nu doar pentru cele de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


CCR a fost sesizata marti, 6 noiembrie 2019, de catre Avocatul Poporului Renate Weber (foto) cu exceptia de neconstitutionalitate a mai multor articole din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, referitoare la modul de constituire a completurilor de judecata.

Noutatea consta in faptul ca exceptia vizeaza articole din Legea 304/2004 cuprinse atat in „Capitolul I – Inalta Curte de Casatie si Justitie”, cat si in „Capitolul II – Curtile de apel, tribunalele, tribunalele specializate si judecatoriile”.

Actiunea Avocatului Poporului se bazeaza pe doua decizii istorice ale CCR: Decizia nr. 585/2018 privind nelegala compunere a Completurilor de 5 judecatori ICCJ si Decizia nr. 417/2019 privind lipsa completurilor specializate in materia coruptiei la Inalta Curte.

In esenta, Avocatul Poporului reclama ca prin modul in care sunt constituite completurile la nivelul ICCJ si al celorlalte instante, prin acte administrative ale colegiilor de conducere, se cauzeaza o nerespectare a dreptului la un proces echitabil, precum si o nerespectare a obligatiei de legiferare prin lege organica in privinta organizarii si functionarii completurilor, ca structuri componente necesare organizarii si functionarii instantelor.

In acest sens, Avocatul Poporului subliniaza ca in momentul de fata s-a ajuns ca un element esential al organizarii si functionarii instantelor (respectiv constituirea completurilor de judecata) sa fie dat in competenta colegiilor de conducere, adica in competenta unor organe administrative care emit acte administrative cu o putere juridica inferioara legii, dar care devin abilitate sa reglementeze aspecte a caror legiferare trebuie realizata prin norme de nivelul legii organice.

>> Exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.