ccf

CCR a respins exceptiile de neconstitutionalitate privind Legea clauzelor abuzive. Av. Gheorghe Piperea: „Dupa reechilibrarea contractelor vom putea analiza la rece daca sa ne recapatam sau nu increderea in banci, dar vom fi liberi sa o facem, si nu robi pe plantatia BNR”

Data: 19 April 2016, 17:04 | autor: C.G. | 1 comentarii | 2175 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, in sedinta de marti 19 aprilie 2016, exceptiile de neconstitutionalitate ale dispozitiilor art. 12 si art. 13 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori. La aflarea solutiei, avocatul Gheorghe Piperea (foto) a anuntat ca, „de acum, procesele de tip class-action prin care bancile (si ceilalti profesionisti) vor fi obligate sa evacueze clauzele abuzive din toate contractele lor cu consumatorii se vor putea castiga 'en fanfare'”.


Cele doua articole din Legea nr. 193/2000, contestate la CCR de catre banci, permit instantelor sa dispuna eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit, inclusiv din cele aflate in derulare:

Art. 12

1) In cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, organele de control prevazute la art. 8 vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
(2) La cererea de chemare in judecata va fi anexat procesul-verbal intocmit potrivit art. 11.

(3) Asociatiile pentru protectia consumatorului care indeplinesc conditiile prevazute la art. 30 si 31 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, il pot chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune care contin clauze abuzive, la instanta prevazuta la alin. (1), pentru ca aceasta sa dispuna incetarea folosirii acestora, prin eliminarea clauzelor abuzive. Dispozitiile art. 13 alin. (1) si (4) sunt aplicabile.

(4) Dispozitiile alin. (1)-(3) nu aduc atingere dreptului consumatorului caruia i se opune un contract de adeziune ce contine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de actiune ori pe cale de exceptie, in conditiile legii.

Art. 13

1) Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale.

(2) In cazul prevazut la alin. (1), instanta va aplica si amenda contraventionala prevazuta la art. 16.

(3) Daca instanta constata ca nu sunt clauze abuzive in contract, va anula procesul-verbal intocmit.

(4) Hotararea este supusa numai apelului”.

Avocatul Gheorghe Piperea a anuntat, pe pagina sa de Facebook, solutia CCR de respingere a exceptiilor de neconstitutionalitate ale dispozitiilor art. 12 si art. 13 din Legea clauzelor abuzive, precizand ca, „de acum, procesele de tip class-action prin care bancile (si ceilalti profesionisti) vor fi obligate sa evacueze clauzele abuzive din toate contractele lor cu consumatorii se vor putea castiga 'en fanfare'”.

Contactat de Lumeajuridica.ro, Gheorghe Piperea a declarat ca „daca nu izbucnesc din nou in lacrimi si lamentatii lobby-stii bancari ai avocatului din oficiu al BNR, pe motiv de 'risc sistemic sever', atunci instantele vor putea pronunta in liniste si cu rationalitate solutii de evacuare din contracte a clauzelor abuzive. Dupa reechilibrarea contractelor vom putea analiza la rece daca sa ne recapatam sau nu increderea in banci, dar vom fi liberi sa o facem, si nu robi pe plantatia BNR”.

Comentarii

# marian date 21 April 2016 10:23 0

in data de 10.05.2008conform CONTRACT DE CREDIT NRRF01545172914 BANCA RAIFFEISEN BANK imi acorda un credit de nevoi persunale in suma de 4612.50 lei.la data acordarii mi se retine suma de 112.50 euro commission de procesare dosar -asigurare credit 358.67 euro 0.45% commission de administrare. in total 1992.6 euro 2.5% commission de procesare DAE 19.65%DOBANDA ANUALA 9.5% TOTAL 1990.04 EURO TOATE PREVAZUTE IN CONTRACTUL DE CREDIT .CARUIA I s-a conferit calitatea de titlu executoriu la data de 27.06.2012 cand a fost cesionat catre KRUK FARA SA MI SE COMUNICE CONTRACTUL DE CESIUNE.kRUK face conversia in lei fiind pe rol in process pt executare silita.din 14000 lei platiti acesta imi scade din principal 4000 lei restul si-i insuseste.CE POT FACE IN ACEASTA FAZA?contractul are scadenta 12.05.2016. nu am semnat nimic cu KRUK .AM INTELES SA-MI ACHIT DATORIA ,DAR NU IN FELUL DE A FI INPOVARAT DE CATRE ACESTI RECUPERATORI

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.