ccf

CCR a desfiintat un alineat din statutul judecatorilor si procurorilor

Data: 10 March 2020, 16:38 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2007 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a desfiintat marti, 10 martie 2020, un alineat din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.


Este vorba despre art. 106 lit. d) din actul normativ, care prevede urmatoarele: „Consiliul Superior al Magistraturii aproba, prin hotarare care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I: (...) regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura”.

Inainte sa va prezentam sinteza argumentelor CCR cu privire la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate de mai sus, precizam ca tot marti, instanta de contencios constitutional a respins ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate a art. 106 lit. a) din Legea 303/2004: „Consiliul Superior al Magistraturii aproba, prin hotarare care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I: Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, care prevede modul de organizare, tematica, bibliografia, probele de examen, procedura de desfasurare a concursului de admitere si a examenului de absolvire, precum si media minima de admitere si de absolvire a Institutului National al Magistraturii”.

Cu privire la admiterea primei exceptii, CCR noteaza ca situatia la care se refera respectivul alineat trebuie reglementata prin lege organica, iar nu prin norma infralegala (respectiv regulament). Obligativitatea apare in articolul 73, alineatul 3, litera l din Constitutie: „Prin lege organica se reglementeaza: (...) organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti, a Ministerului Public si a Curtii de Conturi”.

Una dintre exceptiile de neconstitutionalitate a fost respinsa ca inadmisibila cu unanimitate de voturi, iar cealalta a fost admisa cu majoritate de voturi. Ambele au fost ridicate intr-un proces aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Explicatiile CCR cu privire la admiterea exceptiei:

Curtea a retinut ca, potrivit jurisprudentei sale, in situatia magistratilor, al caror statut este consacrat la nivel constitutional, elementele esentiale referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea raportului juridic de munca al acestora trebuie reglementate prin lege organica, iar nu printr-un act administrativ cu forta inferioara acesteia.

Intrucat, potrivit art.73 alin.(3) lit.l) din Constitutie, statutul judecatorilor si procurorilor se reglementeaza prin lege organica, si tinand cont de faptul ca art.106 lit.d) din Legea nr.303/2004 permite ca aspecte esentiale cu privire la insasi nasterea raportului de munca sa fie reglementate printr-un act administrativ cu forta inferioara legii, Curtea a constatat ca aceste aspecte esentiale, cum sunt, spre exemplu, procedura de organizare a concursului, comisiile de concurs, probele de concurs si modalitatea de stabilire si contestare a rezultatelor, trebuiau reglementate prin lege organica – Legea nr.303/2004. Or, aceste aspecte esentiale au fost reglementate, la data invocarii exceptiei de neconstitutionalitate, si sunt reglementate, si in prezent, prin Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura, adoptat printr-o hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, iar nu prin Legea nr.303/2004.

In consecinta, Curtea a constatat ca prevederile art.106 lit.d) din Legea nr.303/2004, care instituie reglementarea acestor aspecte prin acte administrative, contravin dispozitiilor art.73 alin.(3) lit.l) din Constitutie”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.