ccf

CCR a desfiintat o hotarare prealabila a ICCJ pe tema recursului compensatoriu

Data: 08 April 2021, 18:12 | autor: L.J. | 0 comentarii | 4992 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutionala joi, 8 aprilie 2021, o hotarare prealabila pronuntata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu recursul compensatoriu.


Ne referim la art. 55/1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Acest articol a fost introdus prin Legea nr. 169/2017, cunoscuta drept Legea recursului compensatoriu. Articolul 55 indice 1 a fost intre timp abrogat, prin Legea nr. 240/2019.

Iata ce prevedea art. 55^1 din Legea 254/2013:

Compensarea in cazul cazarii in conditii necorespunzatoare

(1) La calcularea pedepsei executate efectiv se are in vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, caz in care, pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, chiar daca acestea nu sunt consecutive, se considera executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicata.

(2) In sensul prezentului articol, se considera conditii necorespunzatoare cazarea unei persoane in oricare centru de detentie din Romania care a avut lipsuri la conditiile impuse de standardele europene.

(3) In sensul prezentului articol, se considera executare a pedepsei in conditii necorespunzatoare cazarea in oricare dintre situatiile urmatoare:

a) cazarea intr-un spatiu mai mic sau egal cu 4 mp/detinut, care se calculeaza, excluzand suprafata grupurilor sanitare si a spatiilor de depozitare a alimentelor, prin impartirea suprafetei totale a camerelor de detinere la numarul de persoane cazate in camerele respective, indiferent de dotarea spatiului in cauza;

b) lipsa accesului la activitati in aer liber;

c) lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;

d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;

e) lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza, precum si cerintele de igiena;

f) existenta infiltratiilor, igrasiei si mucegaiului in peretii camerelor de detentie.

(4) Dispozitiile alin. (3) se aplica in mod corespunzator si la calcularea pedepsei executate efectiv ca masura preventiva/pedeapsa in centrul de retinere si arestare preventiva in conditii necorespunzatoare.

(5) In sensul prezentului articol, nu se considera executare a pedepsei in conditii necorespunzatoare ziua sau perioada in care persoana a fost:

a) internata in infirmerii din cadrul locurilor de detinere, in spitale din reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a Ministerului Afacerilor Interne sau din reteaua sanitara publica;

b) in tranzit.

(6) Dispozitiile prezentului articol nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiu de detentie avand conditii necorespunzatoare.

(7) Beneficiul aplicarii dispozitiilor alin. (1) nu poate fi revocat.

(8) Perioada pentru care se acorda zile considerate ca executate in compensarea cazarii in conditii necorespunzatoare se calculeaza incepand cu 24 iulie 2012”.

Redam chestiunea de drept pe care Inalta Curte a fost chemata s-o dezlege:

In interpretarea dispozitiilor art. 55^1 din Legea nr. 254/2013, pentru determinarea restului de pedeapsa ramas neexecutat in vederea aplicarii tratamentului sanctionator de la art. 104 alin. (2) coroborat cu art. 43 alin. (1) din Codul penal, trebuie recalculata, incepand cu data de 24.07.2012, 'perioada executata efectiv' din pedeapsa din executarea careia inculpatul a fost liberat conditionat anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 169/2017 (prin considerarea ca executate, suplimentar, a 6 zile din pedeapsa aplicata pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare), cu efectul micsorarii restului ramas neexecutat din pedeapsa anterioara”.

Prezentam minuta Deciziei nr. 7 din 6 aprilie 2018, prin care ICCJ a pronuntat hotararea prealabila pe tema de mai sus:

Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala, in Dosarul nr. 16.205/299/2017 (3.358/2017). (...)

Stabileste ca, in interpretarea dispozitiilor art. 55^1 din Legea nr. 254/2013, pentru determinarea restului de pedeapsa ramas neexecutat in vederea aplicarii tratamentului sanctionator de la art. 104 alin. (2) coroborat cu art. 43 alin. (1) din Codul penal, trebuie recalculata, incepand cu data de 24.07.2012 - perioada executata efectiv din pedeapsa din a carei executare a fost dispusa liberarea conditionata anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 169/2017 prin considerarea ca executate suplimentar a zilelor calculate ca executate in considerarea conditiilor de detentie necorespunzatoare.

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala.

Pronuntata, in sedinta publica, astazi, 26 aprilie 2018”.

Cititi comunicatul prin care CCR a anuntat desfiintarea interpretarii date de ICCJ:

In sedinta din 8 aprilie 2021, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art.55 ind.1 din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, in interpretarea data prin Decizia nr.7 din 26 aprilie 2018 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala.

Curtea a constatat ca sunt incalcate prevederile constitutionale ale art.1 alin.(5), potrivit caruia, in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie si ale art.15 alin.(2) potrivit caruia legea dispune numai pentru viitor cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.

Curtea a constatat ca, prin pronuntarea Deciziei nr.7 din 26 aprilie 2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala a conferit dispozitiilor art.55 ind.1 un caracter imprevizibil, care are implicatii in ceea ce priveste persoana fata de care s-a dispus liberarea conditionata inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.169/2017, aceasta fiind in imposibilitatea de a cunoaste data la care pedeapsa urmeaza a fi considerata ca executata si in consecinta sa isi regleze comportamentul. Ca atare, persoana fata de care s-a dispus liberarea conditionata inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.169/2017 se afla in imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a consecintelor faptelor sale, cu incalcarea prevederilor constitutionale ale art.1 alin.(5).

Totodata, Curtea a retinut ca, prin interpretarea data de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, dispozitiile art.55 ind.1 din Legea nr. 254/2013 sunt convertite din norme de drept executional penal in norme de drept substantial, cu incalcarea prevederilor art.15 alin.(2) din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.