ccf

CCR a admis o noua exceptie de neconstitutionalitate din noul Cod de procedura penala

Data: 01 March 2017, 15:44 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1926 afisari

 

CCR a admis marti, 28 februarie 2017, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.311 alin.(3) din Codul de procedura penale. Curtea a transmis, intr-un comunicat, ca a constatat ca „solutia legislativa care exclude obligatia informarii suspectului sau inculpatului despre schimbarea incadrarii juridice este neconstitutionala”.


In argumentarea deciziei, Curtea a aratat ca solutia legislativa prevazuta de art.311 alin.(3)din NCPP, potrivit careia organul judiciar care a dispus schimbarea incadrarii juridice nu este obligat sa-l informeze pe acuzat cu privire la aceasta, incalca prevederile constitutionale cu privire la dreptul la un proces echitabil si la dreptul la aparare. Judecatorii CCR mai noteaza ca aceeasi dispozitie din NCPP incalca si Conventia pentru apararea drepturilor omului şi a libertatilor fundamentale, respectiv alineatul care statueaza dreptul acuzatului de a fi informat, in termenul cel mai scurt, asupra naturii şi cauzei acuzatiei aduse impotriva sa.

Iata decizia de marti, 28 februarie 2017 a Curtii, adoptata cu unanimitate de voturi:

I. Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutie şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.311 alin.(3) din Codul de procedura penala, care au urmatorul continut: „(3) Organul judiciar care a dispus extinderea urmaririi penale sau schimbarea incadrarii juridice este obligat sa il informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea.”

In urma deliberarii, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.311 alin.(3) din Codul de procedura penala şi a constatat ca solutia legislativa care exclude obligatia informarii suspectului/ inculpatului despre schimbarea incadrarii juridice este neconstitutionala.

In argumentarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art.311 alin.(3) din Codul de procedura penala, potrivit careia organul judiciar care a dispus schimbarea incadrarii juridice nu este obligat sa-l informeze pe acuzat cu privire la aceasta, incalca prevederile constitutionale ale art.21 alin.(3) referitor la dreptul la un proces echitabil şi art.24 referitor la Dreptul la aparare, precum şi dispozitiile art.6 par.3 lit.a) din Conventia pentru apararea drepturilor omului şi a libertatilor fundamentale, referitor la dreptul acuzatului de a fi informat, in termenul cel mai scurt, asupra naturii şi cauzei acuzatiei aduse impotriva sa.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalului Bucureşti – Sectia I penala.


Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.