ccf

CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate privind art. 21 alin. (1) din Codul de Procedura penala

Data: 26 April 2017, 17:27 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1912 afisari

 

Curtea Constitutionala s-a pronuntat, miercuri 26 aprilie 2017, pe exceptiile de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 20 alin. (1) si art. 21 alin. (1) din Codul de procedura penala, potrivit carora ”Constituirea ca parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti. Organele judiciare au obligatia de a aduce la cunostinta persoanei vatamate acest drept”, respectiv „Introducerea in procesul penal a partii responsabile civilmente poate avea loc, la cererea partii indreptatite potrivit legii civile, in termenul prevazut la art.20 alin. (1)”.

Astfel, CCR a respins exceptia de neconstitutionalitate a art. 20 alin. (1), dar a admis-o pe cea privind art. 21 alin. (1), in legatura cu sintagma „in termenul prevazut la art. 20 alin. (1)”.


Iata comunicatul CCR:

”In ziua de 26 aprilie 2017, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 20 alin. (1) si art. 21 alin. (1) din Codul de procedura penala, avand urmatorul continut:

- Art.20 alin. (1): 'Constituirea ca parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti. Organele judiciare au obligatia de a aduce la cunostinta persoanei vatamate acest drept';

- Art.21 alin. (1): 'Introducerea in procesul penal a partii responsabile civilmente poate avea loc, la cererea partii indreptatite potrivit legii civile, in termenul prevazut la art.20 alin. (1)'.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma 'in termenul prevazut la art. 20 alin. (1)' din cuprinsul art. 21 alin. (1) din Codul de procedura penala este neconstitutionala.

Cu unanimitate de voturi, Curtea a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 20 alin. (1) din Codul de procedura penala.

In argumentarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a constatat ca partii responsabile civilmente trebuie sa i se recunoasca participarea cu drepturi depline in procedura camerei preliminare, asa incat posibilitatea persoanei vatamate care s-a constituit parte civila de a solicita introducerea in procesul penal a partii responsabile civilmente 'pana la inceperea cercetarii judecatoresti', in orice etapa procesuala, inclusiv dupa inchiderea procedurii de camera preliminara, este de natura a aduce atingere dreptului de acces liber la justitie si dreptului la aparare ale partii responsabile civilmente. Curtea a constatat ca este necesar ca, prin normele procesual penale in materie, sa se asigure dreptul partii responsabile civilmente de a formula cereri si exceptii cu privire la legalitatea sesizarii instantei, legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala, in vederea realizarii unui echilibru intre drepturi fundamentale relative aflate in concurs, si anume, dreptul de acces liber la justitie si dreptul la aparare ale persoanei vatamate ce se constituie parte civila, pe de o parte, si, pe de alta parte, dreptul de acces liber la justitie si dreptul la aparare ale partii responsabile civilmente.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Judecatoria Baia Mare – Sectia penala”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.