ccf

CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate a art. 335 alin.1 din Codul penal

Data: 05 April 2017, 15:46 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2214 afisari

 

Curtea Constitutionala a Romaniei condusa de Valer Dorneanu (foto) a informat marti, 4 aprilie 2017, intr-un comunicat, ca a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 335 alin. (1) din Codul penal, si a constatat ca solutia legislativa care nu incrimineaza fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fara permis de conducere, incalca art.16 si art.22 din Constitutie. De asemenea, Curtea a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 6 pct. 6) teza a doua din Ordonanta de urgenţa a Guvernului nr. 195/2002.


In argumentarea acestei solutii, Curtea a retinut ca necorelarea dintre art. 335 alin. (1) din Codul penal si art. 6 pct. 6 teza a doua din O.U.G. nr. 195/2002 determina un veritabil viciu de neconstituţionalitate, care rezulta din omisiunea reglementarii, in cuprinsul art. 335 alin. (1) din Codul penal, a tractoarelor agricole sau forestiere ca obiect material al infractiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice fara permis de conducere.

Iata un fragment din comunicatul CCR:

II. Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 335 alin. (1) din Codul penal si art. 6 pct. 6) teza a doua din Ordonanta de urgenţa a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care au urmatorul cuprins:

- Art. 335 alin. (1) din Codul penal: „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.”

- Art. 6 pct. 6) teza a doua din Ordonanta de urgenţa a Guvernului nr. 195/2002: „in sensul prezentei ordonante de urgenţa, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul inteles: (…)

6. (…) Vehiculele care se deplaseaza pe sine, denumite tramvaie, precum si tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule.”

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 335 alin. (1) din Codul penal, care nu incrimineaza fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fara permis de conducere, este neconstitutionala. De asemenea, Curtea a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 6 pct. 6) teza a doua din Ordonanta de urgenţa a Guvernului nr. 195/2002.

In argumentarea acestei solutii, Curtea a retinut ca necorelarea dintre art. 335 alin. (1) din Codul penal si art. 6 pct. 6 teza a doua din O.U.G. nr. 195/2002 determina un veritabil viciu de neconstituţionalitate, care rezulta din omisiunea reglementarii, in cuprinsul art. 335 alin. (1) din Codul penal, a tractoarelor agricole sau forestiere ca obiect material al infractiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice fara permis de conducere.

Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de o persoana care nu poseda permis de conducere, prezinta pericol social ridicat si aduce atingere unor valori sociale protejate prin Ordonanta de urgenţa a Guvernului nr. 195/2002, care are drept scop tocmai asigurarea desfasurarii fluente si in siguranţa a circulatiei pe drumurile publice, precum si ocrotirea vietii, integritatii corporale si a sanatatii persoanelor participante la trafic sau aflate in zona drumului public, valoare garantata de art. 22 din Constitutie.

Astfel, daca o asemenea fapta nu este descurajata prin mijloacele dreptului penal, are loc incalcarea valorilor fundamentale, ocrotite de Codul penal, precum drepturile si libertatile cetatenilor, respectarea Constitutiei si a legilor, care sunt consacrate prin art. 1 alin. (3) si (5) din Legea fundamentala printre valorile supreme.

De asemenea, Curtea a retinut incalcarea dispozitiilor art. 16 din Constitutie, deoarece imprecizia legislativa genereaza discriminari, fara a exista vreo motivare obiectiva si rationala care sa le justifice. Este in afara oricarui argument juridic rational si rezonabil ca o persoana care poseda permis de conducere, acordat pentru alta categorie decat tractoarele agricole sau forestiere, si care conduce un asemenea vehicul pe drumurile publice, sa poata avea calitatea de subiect activ al infractiunii prevazute de art. 335 alin. (2) din Codul penal, in timp ce o persoana care nu detine deloc permis de conducere si care conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier, sa nu fie sanctionata penal.

Prin urmare, Curtea a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 335 alin. (1) din Codul penal incalca art. 1 alin. (3) si (5) privind statul roman, art. 16 privind egalitatea in drepturi si art. 22 privind dreptul la viata, integritate fizica si psihica din Legea fundamentala.

De asemenea, Curtea a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 6 art. 6 pct. 6) teza a doua din Ordonanta de urgenţa a Guvernului nr. 195/2002, care exclude tractoarele agricole si forestiere din categoria autovehiculelor, nu incalca dispoziţiile din Constitutie invocate.

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.