CAZUL UDREA-ANDRONIC - “Modalitatea in care s-a procedat este total in afara dispozitiilor legale“

Data: 28 February 2019, 16:19 | autor: L.J. | 0 comentarii | 367 afisari

Lumea Juridica prezinta Incheierea Inaltei Curti de Casatie si Justitie  din 11 februarie 2019 prin care s-a anulat una dintre probele folosite de DNA pentru inculparea jurnalistului Dan Andronic.

Este vorba despre e-mailurile primite si trimise de catre Dan Andronic si documentele stocate pe hard diskuri de catre acesta, documente ce priveau activitatea societatilor SC Editura Evenimentul SRL si SC Capital SRL. Curtea de Apel Brasov a aprobat cererea DNA Brasov privind efectuarea unei perchezitii informatice asupra sistemelor informatice, telefoanelor, mediilor de stocare de date informatice de la locuinta jurnalistului in dosarul “Ferma Baneasa”, iar la mai bine de un an de la acel moment, probele obtinute au fost cerute de DNA central si folosite in dosarul in care Elena Udrea a fost trimisa in judecata pentru trafic de influenta si spalarea banilor, iar Andronic pentru marturie mincinoasa.
Pentru ca in acest dosar nu exista mandat de perchezitie privind corespondenta jurnalistului, e-mailurile primite si trimise de catre Dan Andronic si documentele stocate pe hard diskuri de catre acesta, documente ce priveau activitatea societatilor SC Editura Evenimentul si Capital SRL au fost eliminate de la dosar. Inalta Curte a constatat ca modalitatea in care s-a procedat in cauza, respectiv, pe baza unei solicitari aprobata de procuror, copia tuturor datelor continute de sistemele informatice, telefoanele, mediile de stocare de date informatice, identificate si ridicate de la locuintele lui Andronic a fost inaintata unui alt serviciu din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si analizata in vederea identificarii si strangerii probelor in alt dosar decat cel al DNA Brasov “este total in afara dispozitiilor legale“.

Judecatori:

Lucia Rog

Lavinia Lefterache

Minuta Inaltei Curti:

“Admite contestatiile formulate de inculpatii Andronic Dan Catalin si Udrea Elena Gabriela impotriva incheierii din camera de consiliu din data de 01.10.2018 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala in dosar nr. 9725/2/2017/a1. Desfiinteaza, in parte, incheierea contestata si rejudecand: Admite exceptia invocata de inculpatii Andronic Dan Catalin si Udrea Elena Gabriela si, in temeiul art. 102 alin.2-4 C. proc. pen., exclude din materialul probator corespondenta electronica tip email primita/transmisa de catre Andronic Dan Catalin si documentele stocate pe hard diskuri in legatura cu activitatile desfasurate in vederea achizitionarii si administrarii S.C. Editura Evenimentul si Capital S.R.L. in perioada 23.04.2011- 08.12.2014, atasate la vol. 37 filele 3-240 d.u.p. nr. 604/P/2017 conform procesului verbal din 02.10.2017 nr. 87/P/2015.

In baza art. 345 alin. 3 C.proc.pen. dispune comunicarea prezentei incheieri Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie pentru a preciza, in termen de 5 zile, daca mentine dispozitia de trimitere in judecata a inculpatilor Andronic Dan Catalin si Udrea Elena Gabriela sau solicita restituirea cauzei.

In conformitate cu Decizia nr. 22 din 18 ianuarie 2018 a Curtii Constitutionale, dispune indepartarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de proba (vol. 37 filele 3-240 d.u.p. nr. 604/P/2017) precum si, in ipoteza mentinerii solutiei de trimitere in judecata, eliminarea referirilor la aceste mijloace de proba si eliminarea redarii continutului acestor mijloace de proba din Rechizitoriul nr. 604/P/2017 din data de 18.12. 2017.

Masura va fi dusa la indeplinire de catre Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie, caruia i se trimite dosarul de urmarire penala, urmand a fi restituit instantei.

Mentine celelalte dispozitii ale incheierii contestate referitoare la instituirea sechestrului asigurator.

Stabileste termen de judecata la data de 04 martie 2019, ora 09,00 sala Sectiei Penale, cu citarea inculpatilor, prin avocatii alesi. Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 11 februarie 2019”.

Extras din Incheierea ICCJ:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.