Cazul Stoicescu-CSM. Judecatoarea Lupea ironizeaza „sensibilitatile procurorilor pe vreme de pandemie”
Data: 10 June 2020, 12:22 | autor: L.J. | 0 comentarii | 3681 afisari
Judecatoarea Adina Daria Lupea (foto), de la Curtea de Apel Cluj, ironizeaza hotararea prin care Sectia pentru procurori din CSM a aparat independenta procurorilor din Ministerul Public, ca urmare a unei postari de pe Facebook a presedintei Tribunalului Timis, Adriana Stoicescu (click aici pentru a citi).
Intr-un mesaj publicat pe Facebook marti, 9 iunie 2020, Adina Lupea critica Asociatia Initiativa pentru Justitie (AIJ), condusa de procurorul militar Bogdan Ciprian Pirlog, ONG-ul care i-a facut plangere la CSM judecatoarei Stoicescu pentru o postare de pe Facebook din 2019, in care sefa Tribunalului Timis ii desfiinta pe detractorii judecatoarei Dana Girbovan (in acel moment propusa pentru Ministerul Justitiei) si pe cei ai Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.
Lupea incepe prin a aminti ca AIJ nu s-a facut remarcata decat prin proteste pentru niste mize mai mult sau mai putin discutabile. In continuare, judecatoarea de la CA Cluj rememoreaza un episod petrecut pe vremea cand Directia Nationala Anticoruptie era condusa de Laura Kovesi: DNA a intocmit un raport vizand intreaga tara, in care ii exonera de raspundere pe procurori pentru achitarile si clasarile primite, parchetul anticoruptie sustinand ca judecatorii erau principalii vinovati. Nimeni nu a luat atitudine in acel moment fata de respectivul raport, singura reactie venind din partea vicepresedintelui CSM din acel moment, procurorul Gheorghe Muscalu, care isi exprima regretul ca raportul devenise public.
Postarea de pe Facebook a Adinei Lupea:
„Despre sensibilitatile procurorilor pe vreme de pandemie :D
M-am abtinut in aceste zile sa scriu ceva pe subiect, fie si numai pentru ca, initial, m-am zbatut citind articolul de mai jos intre ras si revolta, tot zicand: "Asa ceva nu exista!", "Suntem oameni mari, nu copii razgaiati!"
Dar zadarnic, ma loveste in fata realitatea, asa ca voi scrie cele ce urmeaza, urmand desigur sa ma supun apoi riscului unei actiuni a Sectiei de procurori din CSM, sectie care nu are evident nici in clin si nici in maneca cu activitatea judecatorilor.
Asadar...
Asociatia "Initiativa pentru justitie" s-a remarcat in ultimii ani prin proteste organizate si sustinute pe treptele instantelor si a parchetelor, cu adunarea de semnaturi pentru tot soiul de initiative "laudabile" cum ar fi sesizarea forurilor europene pentru inchipuite incalcari ale statutului magistratilor in Romania, pentru adunarea de semnaturi impotriva SIIJ (in conditiile in care domnul copresedinte Pirlog a candidat la sefia acestei sectii, avand ca prim scop managerial desfiintarea (!) sectiei pe care dorea sa o conduca) iar mai nou membrii asociatiei se simt persecutati de judecatori si se simt afectati de postarile publice ale acestora.
Proaspat infiintata asociatie nu stie, desigur, ca in cursul anilor 2014-2015 o unitate de parchet, si anume DNA central, a facut o analiza detaliata a solutiilor de achitare la nivelul tarii din care reiesea ca judecatorii sunt incompetenti, au aplicat gresit legea in cvasimajoritatea cazurilor de achitare definitiva si nici un procuror nu s-a ales cu o clasare imputabila. Raportul facut public atunci, sub semnatura doamnei Kovesi, a fost un sir de insulte la adresa competentei si a probitatii morale a judecatorilor care au pronuntat solutiile respective, fara ca niciun judecator sa fi cerut atunci apararea independentei sale, in raport cu cele continute in raport. Domnul procuror Muscalu, membru al CSM la acea vreme, si-a exprimat doar regretul ca raportul a ajuns sa fie facut public. ATAT!
Judecatorii nu au escaladat atunci situatia, apreciind ca raportul respectiv a fost, sa spunem. neinspirat si atat, mai ales pentru a nu crea o falie intre cele doua profesii, pentru ca DNA condus de doamna Kovesi nu reprezenta intreg Ministerul Public, la fel cum acum nici sus numita asociatie de procurori, profund lezata de afirmatiile doamnei judecator Adriana Stoicescu,nu il reprezinta.
Diferenta dintre noi si ei a fost ca am avut mai mult bun simt si mai multa consideratie pentru majoritatea procurorilor din tara, din toate structurile, care nu au fost de vina pentru scuzele impleticite din acel raport.
Insa bunul simt si colegialitatea se pierd, se pare, odata cu aparitia "noului val" din justitie, val condus de persoane autosuficiente, cu pretentii de reprezentare a intregii procuraturi.In acest context, as fi curioasa sa stiu cate semnaturi de revolta a strans asociatia domnului Pirlog&co, ale unor oameni-procurori revoltati de dreptul la libera exprimare al unui judecator.
Oameni cu orgolii nemasurate, cu ambitii marunte, care doresc vendete personale si confirmari minuscule nu isi vor gasi niciodata locul intr-o magistratura normala. Cel putin, din perspectiva a ceea ce eu numesc normalitate.
Doamna judecator a fost gasita nevinovata si de IJ si de plen.
A fugi de la Plen la sectia unde stii ca ai majoritate si sustinere, pentru orgoliul marunt de a da peste nas unui judecator care si-a asumat cele scrise si afirmate in spatiul public, este echivalent cu a fugi la tovarasa invatatoare cand directorul nu ti-a dat castig de cauza, ca sa ceri pedepsirea vinovatului in fata clasei. Poate si mai mult, nivel de grupa mica, de gradinita. Atat ca ai fugit la invatatorul din alta clasa, paralela care sub nicio forma nu poate pedepsi "vinovatul".
Ma apropii cu pasi repezi, din fericire, de varsta de pensionare insa simt pe limba un gust foarte amar. Liderii "noului val" sunt, unii, doar niste persoane cu un orgoliu nejustificat, unii manati de ambitii marunte si nu vad deloc bine viitorul magistraturii cu asemenea "lideri". O sa devenim o breasla de reclamagii pe care o sa ne deranjeze si vita-de-vie care nu creste in directia dorita de noi. Si, neaparat, cu pretentii de Dumnezei.
Sectia de procurori recalifica cereri si le admite recalificate, ca o veritabila instanta de judecata, speriati de curajul sau normalitatea unui judecator.
Sunt sigura ca acum toti procurorii din tara se simt pe deplin razbunati si aparati, desi vreo 80-90 % dintre ei nici nu stiu despre ce a fost vorba!
#avetigrijalaidoli
P.S. Vom vedea ce vor spune instantele de judecata despre lezarea domnilor procurori”.
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii