Catalin Predoiu, sesizat cu privire la “modalitati ilegale de acces incorect in profesia de avocat”

Data: 28 February 2020, 12:33 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1475 afisari

Consiliul Barourilor si Societatilor de Drept din Europa (CCBE) i-a trimis o scrisoare deschisa ministrului Justitiei Catalin Predoiu (foto) prin care se solicita implicarea in eradicarea fenomenului avocaturii clandestine.


CCBE arata ca a fost informat de catre UNBR despre continuarea unei modalitati ilegale de acces incorect in profesia de avocat din Romania:

O organizatie privata, care opereaza in Romania, desfasoara activitati ilegale folosind acelasi nume ca cel oficial al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si elibereaza documente false de calificare 'romanesti', care atesta ca purtatorul este avocat roman”.

Iata scrisoarea trimisa lui Catalin Predoiu:“Stimate Domnule Predoiu ,
 
Consiliul Barourilor si Societatilor de Drept din Europa (CCBE) este recunoscut drept vocea avocatilor europeni. CCBE reprezinta asociatiile nationale ale barourilor si societatile de drept din 45 de tari din Uniunea Europeana, Spatiul Economic European si Europa largita si, prin intermediul acestora, peste un milion de avocati europeni.
De asemenea, CCBE actioneaza ca un organism consultativ si intermediar intre membrii sai si intre membri si institutiile Uniunii Europene si Spatiul Economic European cu privire la toate problemele transfrontaliere de interes reciproc, inclusiv profesia de avocat si statul de drept in general.

Este important sa subliniem ca CCBE pune intotdeauna un mare accent pe respectarea statului de drept, a principiilor democratice si a drepturilor fundamentale. Una dintre misiunile noastre principale este de a proteja independenta avocatilor si valorile de baza ale profesiei.

Dupa cum stiti, pentru a deveni avocat definitiv in Romania, o persoana trebuie sa fie inscrisa intr-un Barou care este membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, dupa ce a promovat examenul national de primire in profesie si a finalizat o perioada de pregatire initiala.

CCBE a fost informat de catre membrul sau deplin Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, despre continuarea unei modalitati ilegale de acces incorect in profesia de avocat din Romania. O organizatie privata, care opereaza in Romania, desfasoara activitati ilegale folosind acelasi nume ca cel oficial al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si elibereaza documente false de calificare 'romanesti', care atesta ca purtatorul este avocat roman. Ulterior, s-a raportat ca documentele emise ilegal sunt utilizate in mod fraudulos in alte tari ale UE.

Conform informatiilor pe care le-a primit CCBE, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, prin decizia nr. 15/2015, a recunoscut deja ca unicul mod legal de exercitare a profesiei de avocat in Romania este cel prevazut de Legea nr. 51/1995, (republicata, cu modificarile ulterioare). Acest mod este conditionat de inscrierea in Tabloul avocatilor unui Barou care este membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, care este unica si exclusiva organizatie profesionala pentru avocatii din Romania.

De asemenea, instanta romana a declarat, in decizia sa de interpretare si executare a dispozitiilor articolului 348 din Codul penal, ca o persoana care exercita activitati specifice profesiei de avocat, ca parte a unei entitati care nu face parte din una din organizatiile profesionale recunoscute prin Legea nr. 51/1995, comite infractiunea de „exercitarea fara drept a unei profesii sau activitati”, astfel cum prevede articolul 348 din Codul penal.

De asemenea, CCBE a primit informatii si avertismente ingrijoratoare de la mai multi dintre membrii sai, de la alte barouri si societati de drept din statele membre ale Uniunii Europene, care informeaza ca primesc cereri, de la cetatenii din SEE, prin care solicita sa fie inregistrati in conformitate cu Directiva 98/5/CE,1 sau sa le fie recunoscuta  calificarea in conformitate cu Directiva 2005/36/CE2 folosind ca dovada a calificarii lor formale, documente emise de organizatia romaneasca frauduloasa care foloseste denumirea de 'Uniunea Nationala a Barourilor din Romania', asa cum am mentionat mai sus in aceasta scrisoare.

CCBE considera ca aceasta situatie pune in pericol mecanismele europene pentru libera circulatie a avocatilor in Uniunea Europeana si Spatiul Economic European. Prin urmare, CCBE va solicita sa asigurati punerea in aplicare integrala a jurisprudentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Romania, precum si sa luati de urgenta toate masurile de constrangere necesare care sunt in competenta dvs. pentru a opri orice actiuni frauduloase si ilegale care au fost deja recunoscute ca atare de respectiva instanta.
 
Cu stima,
Ranko Pelicarić
Presedinte CCBE”


 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.