Catalin Predoiu mesaj pentru ambasadorul SUA la Bucuresti: Draga prietene
Data: 20 May 2020, 12:56 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1924 afisari
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (foto stanga), a participat marti, 19 mai 2020, la deschiderea webinar-ului „Investigarea atacurilor de tip Ransomware in timpul Pandemiei Covid-19”.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Justitiei in parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la Bucuresti.
Predoiu i s-a adresat Ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Adrian Zuckerman (foto dreapta), cu apelativul “Draga prietene”.
In cuvantul sau de deschidere, Adrian Zuckerman a declarat ca America sprijina cu toate resursele lupta Ministerului Justitiei pentru a repara prejudiciile produse statului de drept in Romania:
„As dori sa ii multumesc prietenului meu, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru intrega munca depusa si dedicatia de care da dovada in reconstructia si intarirea statului de drept in Romania. Este o sarcina dificila, dar, cu oameni ca el la conducere, statul de drept va prevala.”
Totodata, Adrian Zuckerman a subliniat ca „Statele Unite si presedintele Trump ii saluta pe toti oamenii puternici moral si integri. Vom fi alaturi de ei si de poporul roman sprijinindu-i cu toate resursele disponibile in lupta lor pentru protejarea oamenilor din Romania si pentru mentinerea statului de drept. Poporul roman nu va uita si nu va ierta lasitatea si complicitatea celor care cauta sa slabeasca justitia si statul de drept.”
Catalin Predoiu a avut un mesaj ferm catre procurorii din Romania:
„Puneti intotdeauna sintagma 'follow the money' ca factor primordial in planurile de ancheta. Folositi toate mijloacele disponibile pentru a urmari si recupera activele din jurisdictia noastra nationala si nu numai.”
Iata declaratia facuta de Catalin Predoiu:
Dragi colegi, Doamnelor si Domnilor,
Draga Prietene, Domnule Ambasador,
“Cu cateva saptamani in urma, ne-am intalnit la primul nostru webinar dedicat combaterii criminalitatii informatice si apararii proprietatii intelectuale. Spuneam cu acea ocazie ca excelenta colaborare cu Ambasada SUA la Bucuresti este o piatra de temelie in strategia de actiune impotriva criminalitatii interne si internationale.
Reafirm acest lucru cu tarie si, asa cum a spus cu acea ocazie, in calitate de prieten, ambasadorul Adrian Zuckerman, impreuna, umar la umar, vom sustine toate eforturile de imbunatatire a aplicarii legii, a cooperarii judiciare internationale si a statului de drept.
Astazi, deschidem o serie de 4 noi webinar-uri dedicate pregatirii procurorilor si politistilor romani cu privire la aspecte mai specifice legate de investigarea unor forme de criminalitate cibernetica.
Primul, cel de azi, este dedicat investigarii Atacurilor de tip Ransomware.
Pe aceasta tema doresc sa fac cateva observatii si profit de aceasta ocazie pentru a sustine cateva idei:
Investigarea formelor complexe de criminalitate, nationala si internationala, implica nu doar un nivel ridicat de specializare, ci si o buna cooperare intre toate agentiile de aplicare a legii. Evenimentul de astazi este dedicat in special politistilor, un partener important pentru procurorii nostri. Calitatea muncii lor va fi reflectata in mod corespunzator in anchetele penale incheiate cu succes ulterior. Prin urmare, multumesc personal Ambasadei SUA pentru ca a ales acest subiect specific dedicat unitatii noastre specializate in domeniul criminalitatii informatice din cadrul Politiei Romane si de a sustine, de asemenea, prin alte mijloace, activitatea politistilor nostri.
Cel de-al doilea webinar, care va fi organizat la sfarsitul acestei luni – este dedicat Danger in the Dark – Combating Criminal Dark Web Marketplaces during the Covid-19 Pandemic.
Dupa cum am remarcat cu totii, aceasta pandemie ofera diverse oportunitati infractorilor de a ataca institutiile medicale critice si de a dezvolta o adevarata piata paralela pe dark web cu produse de sanatate, indiferent daca sunt originale sau contrafacute. Cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la aceasta amenintare a fost un pas important. Vom continua sa facem acest lucru. Cu toate acestea, acum trebuie sa mergem mai departe cu anchetele si urmarirea penala a faptelor infractionale.
De exemplu, recent, la nivelul UE, am inregistrat o crestere a infractiunilor cu privire la materialele pentru spitale. Infractorii care pretind ca vand echipament medical au obtinut transferuri de la companii private sau chiar din sectorul public (adica spitale). De asemenea, au livrat produse medicale falsificate sau periculoase si au obtinut profit substantial din aceasta activitate ilicita.
Aceste transferuri ilegale se fac de obicei rapid, in mai multe jurisdictii, si prin implicarea mai multor conturi bancare, in multe cazuri scapand de sub controlul autoritatile legale din cauza rapiditatii actiunilor lor.
Contracararea acestor actiuni necesita cea mai buna utilizare a instrumentelor legale, de la schimbul de informatii in timp util la obtinerea de dovezi care trebuie aduse in instanta de judecata. Este nevoie de proceduri bine puse la punct si rapide, chiar inainte de lansarea cererilor formale de cooperare internationala pentru inghetarea banilor si pentru a ajunge la veriga finala a grupului infractional.
Va incurajez sa cooperati atat intern, cat si international cu partenerii vostri, pentru a construi o incredere reciproca, deoarece acest lucru este crucial pentru aplicarea legii si sistemul judiciar in aceste zile.
Al treilea webinar, dedicat si procurorilor si fortelor de ordine romane, vizeaza aspecte ale spalarii banilor in acest context complex - Chasing Criminals and their Money during the Covid-19 Pandemic – Money Laundering and Cryptocurrency.
In acest caz, impreuna cu Oficiul National pentru Prevenirea si Controlul Spalarii Banilor si ANABI (Agentia Nationala a Bunurilor Indisponibilizate), specialistii nostri vor discuta despre urmarirea banilor reali si virtuali in contextul activitatii infractionale intense din timpul Pandemiei.
Timpul este de o importanta cruciala atunci cand este vorba de spalarea banilor prin transferuri online. In acest caz, probabil mai mult decat in orice alt tip de infractiuni, este vital sa reactionam instantaneu. Prin urmare, va incurajez pe toti sa gasiti rapid solutii si sa actionati si mai repede. Mediul criminal de astazi s-a schimbat si luptam cu o combinatie periculoasa de inovatie si produse IT inovatoare.
Va rog sa utilizati, cat mai rapid posibil, mecanismele de cooperare internationala, INTERPOL, EUROPOL, EUROJUST si sa comunicati prin retele specializate, cum ar fi CARIN (reteaua de recuperare a activelor) sau AMON (retea operationala anti spalare de bani). Toate aceste canale de cooperare sunt disponibile si necesita implicarea voastra.
In sfarsit, ultimul webinar va avea un accent si mai specializat: Advanced Criptocurrency - Tracing Cryptocurrency to Make Cases.
Ca tinta generala a acestor webinarii, dar si ca obiectiv principal pentru toata activitatea noastra de zi cu zi - va rugam sa retineti motivele pentru care au fost comise aceste infractiuni. Banii!
Puneti intotdeauna sintagma 'follow the money' ca factor primordial in planurile de ancheta. Folositi toate mijloacele disponibile pentru a urmari si recupera activele din jurisdictia noastra nationala si nu numai. Folositi facilitatile pe care le ofera legile noastre pentru a ajunge in jurisdictii straine, inclusiv in cele offshore si asigurati-va ca 'infractiunea se plateste'.
Avem deja mai multe cazuri concrete in care monedele virtuale au fost confiscate si sunt gestionate in prezent de ANABI. Acesta este un inceput bun; cu toate acestea, trebuie sa continue cu mai multa putere si cu mai multe rezultate.
Ii incurajez pe colegii nostri de la parchete si agentiile de aplicare a legii sa foloseasca aceste patru ocazii pentru a discuta despre experientele lor, pentru a impartasi provocarile cu care se confrunta si, cel mai important, pentru a gasi cele mai bune solutii in parteneriat.
Doamnelor si domnilor,
Profit de aceasta ocazie pentru a solicita inca o data tuturor procurorilor si fortelor de ordine romane sa acorde cea mai mare atentie criminalitatii organizate, in special infractiunilor informatice savarsite in acest context nefericit si sa le cerceteze cu un nivel ridicat de profesionalism.
Imi exprim din nou multumirile pentru sprijinul acordat de autoritatile americane si sunt increzator ca vom reusi sa combatem aceste provocari impreuna”.
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii