CARTE JURIDICA
-
A fost lansat al doilea volum al Enciclopediei Juridice Romane (Galerie foto)
A fost lansat al doilea volum al Enciclopediei Juridice Romane marti, 28 iunie 2022.
-
Judecatoarea CSM Evelina Oprina a inaugurat dezbaterile Revistei Romane de Jurisprudenta
Judecatoarea Evelina Oprina (foto) – membra in Consiliul Superior al Magistraturii – a inaugurat luni, 27 iulie 2020, seria dezbaterilor Revistei Romane de Jurisprudenta (RRDJ).
-
Cugetarile unui jurist, o noua carte sub semnatura avocatului Mihai Adrian Hotca
A aparut o noua carte ce poarta semnatura avocatului Mihai Adrian Hotca (foto). Este vorba despre lucrarea "Cugetarile unui jurist", publicata, in urma cu doar cateva zile, la editura Universul Juridic. Potrivit avocatului Mihai Adrian Hotca cartea vine in continuarea senzationalei lucrari "Viata prin ochii unui avocat", aparuta in urma cu circa un an, "Cugetarile uni jurist" dorind sa prezinta viziunea juristului si nejuristu ...
-
Aparitie editoriala: “Protectia consumatorilor in contractele comerciale”
Profesoul Gheorghe Piperea, unul dintre cei mai apreciati avocati ai Romaniei, a lansat cartea “Protectia consumatorilor in contractele comerciale”.
-
VIATA PRIN OCHII UNUI AVOCAT – Profesorul Mihai Hotca, despre "Viata prin ochii unui avocat" in secolul XXI: "Am inceput sa las, din cand in cand, preocuparile de natura strict juridica si sa scriu despre sistemul ticalosit, statul paralel, modestie, empatie, incompetenta, liber-arbitru, temperament, caracter... Netrebnicii din sistem se pot gasi intr-o dubla postura... Institutiile si autoritatile publice sunt precum padurile... pe langa oamenii cinstiti, se gasesc si ticalosi”
„Unii dintre cei care ajung la putere, indiferent de domeniul in care exercita astfel de prerogative, isi schimba in mod negativ comportamentul, uneori fiind chiar de nerecunoscut. Aceasta boala sociala are un nume: betia puterii” - citatul de mai sus se regaseste in "Viata prin ochii unui avocat", cea mai noua lucrare a prof.dr. Mihai Adrian Hotca publicata in Colectia Eseuri a Editurii Universul Juridic. Cunoscut ...
-
The Impact of the ECHR on Democratic Change in Central and Eastern Europe. Judicial Perspectives (editori: Iulia Motoc si Ineta Ziemele)
Cambridge University Press a publicat volumul The Impact of the ECHR on Democratic Change in Central and Eastern Europe. Judicial Perspectives, editat de judecatorii Iulia Motoc (foto), ales din partea Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, si Ineta Ziemele, din cadrul Curtii Constitutionale a Letoniei, fost presedinte al Sectiei a IV-a a Curtii de la Strasbourg.
-
Avizul nr. 18/2015 al consiliului consultativ al judecatorilor europeni (CCJE), editie coordonata de jud. Rodica Aida Popa
Editura Universul Juridic a lansat lucrarea Avizul nr. 18/2015 al consiliului consultativ al judecatorilor europeni (CCJE), editie coordonata de Rodica Aida Popa (foto), reprezentant al Romaniei la Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni si judecator in cadrul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
-
Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala. Legile de executare (lucrare actualizata la 25 mai 2016)
Editura Hamangiu a anuntat lansarea lucrarii Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala. Legile de executare, actualizata la 25 mai 2016. Volumul cuprinde modificarile aduse codurilor in materie penala prin Legea nr. 75/2016 si prin OUG nr. 18/2016.
-
Directiva - act de dreptul Uniunii Europene - si dreptul roman
Daniel Mihail Sandru, Constantin-Mihai Banu si Dragos Calin au lansat, la Editura Universitara, volumul Directiva - act de dreptul Uniunii Europene – si dreptul roman - Editia I.
-
Noul Cod civil si 9 legi uzuale (actualizat la 4 ianuarie 2016)
Editura Hamangiu a anuntat lansarea lucrarii Noul Cod civil si 9 legi uzuale, actualizata la 4 ianuarie 2016, in care este redat textul noului Cod civil si a 9 dintre cele mai uzitate legi speciale relevante in materie - actele de stare civila, bunurile proprietate publica, exproprierea, cadastrul si publicitatea imobiliara, inscrierea in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, protectia chiriasilor, dobanda legala rem ...
-
Publicatie juridica noua: Revista de Drept constitutional
Judecatorul constitutional Tudorel Toader (foto) si Marieta Safta, lector univ. dr. in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti si prim-magistrat asistent al Curtii Constitutionale, au lansat Revista de Drept constitutional. Noua publicatie juridica isi propune sa promoveze principiile si valorile constitutionale, cercetarea stiintifica in domeniu si standardele moderne de protectie a drepturil ...
-
Avocatul Adrian Toni Neacsu lanseaza o noua lucrare: „Comunicarea judiciara eficienta. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive in instanta”
Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) din Baroul Bucuresti, fost judecator si membru al CSM, a anuntat lansarea unei noi lucrari: „Comunicarea judiciara eficienta. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive in instanta”.
-
Sergiu Popovici, Executarea silita transfrontaliera. Instrument de consolidare a creditului
Executarea silita transfrontaliera. Instrument de consolidare a creditului isi propune sa reuneasca intr-un singur material aspectele legate de executarea silita transfrontaliera, indiferent de provenienta elementului de extraneitate, oferind o analiza critica a prevederilor normative relevante, a legaturilor dintre diferite niveluri de legislatie sau diferitele domenii de reglementare, urmarind, de asemenea, sa ofere o contin ...
-
Tudorel Toader, Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala. Editia a V-a (Ed. Hamangiu)
La Editura Hamangiu a aparut, luni 28 septembrie 2015, volumul „Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala. Editia a V-a - legile de punere in aplicare, corelatii cu vechile reglementari, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, hotarari C.E.D.O., index alfabetic”, editie ingirjita de Tudorel Toader (foto), judecator in cadrul Curtii Constitutionale ...
-
Rodica Aida Popa, „Noi institutii ale dreptului penal si dreptului procesual penal in dialogul interprofesional intre judecatori si avocati”
Lucrarea Noi institutii ale dreptului penal si dreptului procesual penal in dialogul interprofesional intre judecatori si avocati, publicata la Editura Universul Juridic sub semnatura judecatorului Rodica Aida Popa (foto), a fost lansata oficial, miercuri 23 septembrie 2015, in Aula Institutului National al Magistraturii, cu prilejul Conferintei internationale Dialogul interprofesional intre judecatori, procurori si avocati &n ...
-
Drept procesual civil. Editia a 2-a
Cartea Drept procesual civil cuprinde o analiza de ansamblu a institutiilor procesuale civile, conform noului Cod de procedura civila, reglementare cu implicatii majore asupra activitatii intregului sistem judiciar.
-
ARESTAREA PREVENTIVA SI DETINEREA NELEGALA. Hotarari ale CEDO pronuntate in cauzele impotriva Romaniei
La Editura Universitara a aparut volumul Arestarea preventiva si detinera nelegala. Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului pronuntate in cauzele impotriva Romaniei (674 pagini), conceput de un colegiu de autori, sub coordonarea judecatorului Costel Cristinel Ghigheci.
-
Adrian Toni Neacsu lanseaza un nou volum: „Aceasta carte este diferita de tot ce-ati citit pana acum in limba romana” (fragment)
Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto), fost magistrat si membru al CSM, autor al volumului Convinge judecatorul. Tehnica si arta convingerii instantei, a anuntat duminica, 1 august 2015, ca va lansa o noua carte juridica:
-
S-a lansat Noul Cod de procedura penala comentat. Editia a 2-a
In timp ce recentele propuneri de amendare a Codului de procedura penala starnesc emotii si polemici aprinse, e limpede ca noua reglementare procesual-penala, in vigoare din februarie 2014, le ridica teoreticienilor si practicienilor dreptului numeroase probleme de interpretare si de aplicare in practica. Multe dintre criticile formulate in articolele si lucrarile scrise, in dezbaterile si conferintele organizate pe marginea n ...
-
Se lanseaza Codex-ul constitutional – Constitutiile statelor UE
Ministerul Justitiei a anuntat lansarea Codex-ului constitutional – Constitutiile statelor membre ale Uniunii Europene, lucrare realizata de Ministerul Justitiei in parteneriat cu Centrul de Drept Constitutional si Institutii Politice din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, printr-un proiect finantat de Banca Mondiala.
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala