Camelia Bogdan a pledat pentru DNA in fata CSM (Document)
Data: 11 August 2020, 13:52 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1178 afisari
Judecatoarea suspendata Camelia Bogdan (foto) – de la Curtea de Apel Bucuresti – a pledat pentru Directia Nationala Anticoruptie in fata Consiliului Superior al Magistraturii.
Mentionam ca nu a fost o pledoarie propriu-zisa (adica o sustinere orala), ci o solicitare scrisa trimisa de Bogdan catre CSM pentru „apararea independentei sistemului judiciar” dupa un articol de presa legat de DNA.
Este vorba despre editia din 28 aprilie 2020 a sectiunii „Vorbe de fumoar” de pe Lumea Justitiei (disponibila aici), privind atat numeroasele cereri adresate CSM de catre judecatoarea suspendata privind apararea reputatiei profesionale, cat si un episod avand in centru Directia Nationala Anticoruptie. Mai exact, DNA se adresase CSM cu o plangere prealabila impotriva Hotararii nr. 225/2019, prin care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii confirmase un raport al Inspectiei Judiciare, potrivit caruia doua treimi dintre judecatorii ICCJ au fost vizati de dosare instrumentate de catre DNA.
Revenind la Camelia Bogdan, trebuie sa spunem ca a doua zi dupa aparitia articolului din Luju.ro, plangerea juecatoarei catre CSM nu s-a concentrat asupra „vorbei de fumoar” care o viza pe ea insasi, ci asupra celei privind DNA. Mai precis, Bogdan „a aratat ca articolul de presa mentionat este de natura a crea opiniei publice impresia ca Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii solutioneaza cereri cu incalcarea competentei prevazute de lege si fara comunicarea catre parti a rapoartelor Inspectiei Judiciare, fiind incalcat rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independentei justitiei”.
La randul lui, CSM i-a respins judecatoarei cererea, invocand bogata jurisprudenta CEDO privind libertatea presei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului recunoscand „posibilitatea presei de a insera exagerari in continutul articolelor publicate, sub rezerva ca acestea sa se circumscrie totusi limitelor de exprimare admise intr-o societate democratica si sa grefeze macar pe niste minime verificari ori pe o baza factuala suficienta de natura a fundamenta, cel putin la nivel minimal, concluziile publicate”.
Precizam ca Hotararea Plenului CSM nr. 140 din 9 iulie 2020 a fost publicata joi, 6 august 2020. Hotararea a fost adoptata cu 14 voturi „pentru” si 4 „impotriva”.
Principalul pasaj din hotararea CSM:
„Examinand continutul articolului de presa indicat, se constata o imbinare intre elemente cu caracter faptic si judecati de valoare, asa cum reiese din verificarile efectuate, astfel cum au fost prezentate anterior, la descrierea situatiei de fapt. Nu in ultimul rand, se impune a se preciza si faptul ca la finalul acestui articol, se mentioneaza ca 'Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau pamfletului. Luati-le ca atare!'.
Desi din cuprinsul cererii formulate de doamna judecator Camelia Bogdan se deduce faptul ca maniera de exprimare a jurnalistului a fost interpretata in sensul ca solutionarea cererilor de catre Sectia pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii s-ar realiza cu incaicarea competentei prevazute de lege, cu consecinta incalcarii de catre Consiliul Superior al Magistraturii a rolului de garant al independentei justitiei, contrar petentei, Plenul retine ca afirmatiile realizate constau, in realitate, in prezentarea unei situatii de fapt intr-un stil satiric, specific celui jumalistic, nefiind apte sa afecteze independenta autoritatii judecatoresti in ansamblul sau.
Mai mult, se constata ca afirmatiile realizate in cuprinsul publicatiei pot fi verificate de catre cititori, articolul permitand deschiderea unor pagini noi, prin trimitere la alte articole in care este prezentat atat faptul cape ordinea de zi a sedintei din 30 aprilie 2020 a Sectiei pentru Judecatori figureaza mai multe cereri de aparare a reputatiei profesionale formulate de doamna Camelia Bogdan, cat si informatii privind Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost aprobat Raportul Inspectiei Judiciare privind respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistratii sau in legatura cu acestea. In consecinta, continutul articolului are o baza reala confirmata de trimiterile succesive la informatii postate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, informatii ce pot fi verificate de orice persoana interesata.
Sintetizand, prezentarea unei situatii de fapt intr-un stil specific celui jumalistic, astfel cum a fost realizat in prezenta cauza, nu constituie o atingere a independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau.
Asa cum anterior s-a evidentiat, titlul articolului si comentariile realizate in cuprinsul acestuia, ce exprima opinia jumalistului, chiar daca sunt pe alocuri tendentioase, vin in sustinerea preocuparii legitime a presei de a contribui activ la dezbaterea asupra functionarii justitiei, fiind realizate cu respectarea limitelor de exprimare admise intr-o societate democratica.
Reiterand, in conformitate cu jurisprudenta CEDO in materie, se recunoaste posibilitatea presei de a insera exagerari in continutul articolelor publicate, sub rezerva ca acestea sa se circumscrie totusi limitelor de exprimare admise intr-o societate democratica si sa grefeze macar pe niste minime verificari ori pe o baza factuala suficienta de natura a fundamenta, cel putin la nivel minimal, concluziile publicate.
In acest cadru, Plenul retine ca astfel de comentarii, aflate in cuprinsul unor articole de presa de genul celor descrise mai sus, se circumscriu unei activitati de informare a publicului desfasurate fara depasirea limitelor de exprimare admise, fara a se putea identifica elemente de natura a aduce atingere independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau, cu atat mai mult cu cat semnatarul articolului avertizeaza ca informatiile prezentate fac parte din categoria zvonurilor sau pamtletului”.
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii