CA Cluj: Atitudine aroganta si lipsita de profesionalism
Data: 30 January 2020, 16:41 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1167 afisari
Curtea de Apel Cluj condusa de judecatoarea Denisa Livia Baldean (foto) reactioneaza dupa ce magistratilor le-au fost taiate pensiile de serviciu. Judecatorii acestei instante condamna atitudinea neloiala, aroganta si lipsita de profesionalism cu care puterea legislativa a tratat statutul magistratului in Romania.
Potrivit unui comunicat al CA Cluj, dupa ce legea prin care s-au taiat pensiile magistratilor a fost adoptata in Parlament, Adunarea Generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj a hotarat, cu majoritatea celor prezenti, incetarea, in acest moment, a protestului in forma suspendarii activitatii de judecata, incepand cu data de 29 ianuarie 2020 si, in continuarea acestuia, efectuarea tuturor demersurilor juridice necesare pentru reusita procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, procedura initiata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitiei, in virtutea prerogativelor legale ale acesteia.
Iata comunicatul Curtii de Apel Cluj:
Judecatorii Curtii de Apel Cluj condamna atitudinea neloiala, aroganta si lipsita de profesionalism cu care puterea legislativa a tratat statutul magistratului in Romania, dovedind ca nu intelege rolul justitiei intr-un stat de drept, care isi respecta cetatenii si le garanteaza drepturile, un stat destructurat, in momentul in care Constitutia nu mai este respectata, la cel mai inalt nivel.
In data de 28 ianuarie 2020, Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei a adoptat legea privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor, tratand cu nepermisa indiferenta semnalele ferme transmise din interiorul sistemului judiciar si, implicit, efectele pe termen lung ale unor astfel de exprimari legislative. Ele ignora deciziile in materie ale Curtii Constitutionale din Romania, jurisprudenta curtilor europene de justitie si documentele internationale ce consacra drepturile magistratilor.
In contextul in care subiectul pensiilor de serviciu ale magistratilor si personalului auxiliar din instante a fost folosit in mod iresponsabil pentru atragerea capitalului politic, justitia fiind umilita, in mod nedrept, prin manipulari inadmisibile, judecatorii Curtii de Apel Cluj s-au intalnit in repetate randuri, in Adunari Generale, pentru a identifica mijloacele corecte si eficiente de aparare a statutului si a demnitatii profesiei caruia ii sunt devotati.
Timp de patru saptamani, intre 23 decembrie 2019 si 13 ianuarie 2020, iar apoi intre 22 ianuarie si 28 ianuarie 2020, judecatorii Curtii de Apel Cluj au adoptat forma extrema de protest, aceea a suspendarii activitatii de judecata, pana in momentul votului in Parlament, dorind prin aceasta sa atraga in mod serios atentia factorilor decidenti cu privire la consecintele unor astfel de modificari legislative.
Actionand intr-o maniera exemplara, caracterizata prin unitate si asumarea responsabilitatii, judecatorii Curtii de Apel Cluj, asemenea celorlalti judecatori din tara, au inteles ca o astfel de masura legislativa este in masura sa afecteze substantial independenta celui chemat sa faca justitie, iar prin aceasta, independenta sistemului judiciar romanesc. Dreptul la pensia de serviciu este o componenta a statutului judecatorului, confirmat fiind prin jurisprudenta obligatorie a Curtii Constitutionale si recunoscut ca atare de statele europene, in favoarea propriilor magistrati.
Dupa ce legea a fost adoptata in Parlament, Adunarea Generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj a hotarat, cu majoritatea celor prezenti, incetarea, in acest moment, a protestului in forma suspendarii activitatii de judecata, incepand cu data de 29 ianuarie 2020 si, in continuarea acestuia, efectuarea tuturor demersurilor juridice necesare pentru reusita procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, procedura initiata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitiei, in virtutea prerogativelor legale ale acesteia.
Un stat puternic nu poate exista fara o justitie puternica. Numai intelegerea si acceptarea acestui adevar elementar ar putea conduce la decizii intelepte, prin care orice putere, legislativa sau executiva, ar cauta ea insasi parghiile necesare consolidarii sistemul judiciar, i-ar proteja imaginea si independenta, in toate componentele sale.
Judecatorii Curtii de Apel Cluj sunt solidari cu toate formele de protest adoptate la nivelul celorlalte instante, urmand a-si reconsidera pozitia, daca va fi necesar, exprimandu-si ingrijorarea si dezamagirea pentru maniera in care sunt expusi, in ultimii ani, unor atacuri de imagine fara precedent si aceasta in conditiile in care se vorbeste putin despre problemele recurente care impovareaza sistemul judiciar, cele referitoare la subfinantarea infrastructurii materiale si a celei informatice, despre schemele de personal deficitare, aspect ce conduce la o crestere progresiva a volumului de activitate in instante, despre calitatea tot mai scazuta a legilor ce sunt adopate si care, ele insele, genereaza un numar mare de litigii.
Sustinand demersul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acela de sesizare a Curtii Constitutionale pentru un control de constitutionalitate a legii inainte de promulgare, Curtea de Apel Cluj va uza de un instrument juridic legal, printr-o interventie in proces de tipul amicus curiae, in cadrul careia isi va prezenta opinia juridica, detaliind aplicabilitatea standardelor juridice nationale si internationale in problema dreptului la pensia de serviciu a magistratului in Romania".
foto:gazetadecluj
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii