ccf

Bilant DNA 2016: 3 ministri, 6 senatori si 12 deputati trimisi in judecata, masuri asiguratorii de 667 milioane euro

Data: 23 February 2017, 13:39 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1545 afisari

 

Presedintele Klaus Iohannis (foto) a participat, joi, 23 februarie 2017, la sedinta de bilant privind activitatea DNA pe anul 2016, prezidata de Laura Codruta Kovesi (foto), alaturi de ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, procurorul general, Augustin Lazar, procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena si presedintele iCCJ, Cristina Tarcea. Conducerea SRI nu a fost invitata in contextul deciziei CCR privind realizarea interceptarilor.


Din Raportul DNA pe 2016 rezulta ca au crescut substantial, cu peste 72% fata de anul trecut, masurile asiguratorii dispuse in vederea confiscarii speciale sau a repararii pagubei produse prin infractiune, pana la concurenta sumei totale de 667 milioane euro. in dosare ale DNA finalizate cu solutii definitive, instantele s-au pronuntat cu privire la confiscarea si recuperarea de produse infractionale in suma totala de aproximativ 226.8 milioane euro. Numarul de rechizitorii si numarul de inculpati trimisi in judecata a crescut comparativ cu anul trecut. Au fost trimisi in judecata 30 de demnitari, intre care 3 ministri, 1 presedinte Camera Deputatilor, 6 senatori, 11 deputati. Procurorii DNA au mai trimis in instanta 47 de primari, 12 viceprimari, 16 magistrati, 17 avocati, 91 politisti, 21 de directori de companii nationale si 7 manageri de spital.

Ponderea achitarilor, din totalul trimiterilor in judecata, conform indicatorului stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a crescut la 10,5% solutii de achitare fata de 7,63% in 2015. Procentul de dosare care au fost restituite de instante este de 1% (4 dintr-un total de 403 trimise in judecata).

In sinteza Raportului DNA se arata ca activitatea anticoruptie a fost influentata major de prevederile declarate neconstitutionale.

„In cursul anului 2016, au fost adoptate 12 decizii ale Curtii Constitutionale care au constatat neconstitutionalitatea unor dispozitii ale Codului de procedura penala. Prin urmare, au fost necesare eforturi mari pentru reorganizarea activitatii si realocarea resurselor umane. Durata de solutionare a cauzelor penale a crescut considerabil. Aceasta, in conditiile in care un procuror din DNA are in medie peste 100 de dosare de solutionat simultan.

Concomitent cu cercetarea si aducerea in fata instantelor a dosarelor de mare coruptie, anul 2016 a fost marcat de inmultirea atacurilor, unele fara precedent ca agresivitate, la adresa activitatii si a procurorilor DNA. Acest fapt a fost mentionat si in Raportul anual din data de 25 ianuarie 2017 al Comisiei Europene”, se precizeaza in raport.

Sinteza Raportului DNA 2016

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.