Baroul Dolj, 11 masuri de criza

Data: 23 martie 2020, 13:00 | autor: L.J. | 0 comentarii | 555 afisari

Baroul Dolj – condus de catre Lucian Bernd Sauleanu (foto) – a adoptat vineri, 20 martie 2020, 11 masuri de criza pentru membrii sai, in contextul starii de urgenta decretate de catre presedintele Klaus Iohannis.


Cele mai importante astfel de masuri se refera la reducerea contributiilor lunare, prorogarea suspendarii din cauza neplatii contributiilor, neacordarea indemnizatiilor pentru conducerea baroului timp de cel putin 3 luni, precum si suspendarea tuturor investitiilor pe durata nedeterminata.

Alte masuri au in vedere modificarea programului de relatii cu publicul, precum si a comunicarii dintre avocati si barou.

Comunicatul decanului Lucian Sauleanu:

Consiliul Baroului Dolj, intrunit in sedinta extraordinara din 20 martie 2020, in exercitarea atributiilor prevazute de art. 55 alin. (2) din Legea nr. 51/1995,

Avand in vedere necesitatea adoptarii unor masuri pentru limitarea efectelor negative determinate de diminuarea activitatii profesionale din cauza situatiei epidemiologice generate de raspandirea coronavirusului COVID-19,

Tinand cont de nevoia protejarii din punct de vedere economic a avocatilor si sprijinirii formelor de organizare a profesiei, cat si a mentinerii activitatii Baroului Dolj, inclusiv a Serviciului de Asistenta Judiciara,

Cu scopul respectarii Decretului Presedintelui Romaniei privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei nr.195/16 martie 2020,

Analizandu-se propunerile transmise de colegii avocati secretariatului Baroului Dolj sau exprimate in spatiul public, membrii Consiliului Baroului Dolj fiind convinsi de gravitatea situatiei actuale, cat si de reducerea fara precedent a volumului de activitate a avocatilor,

Prin raportare la competentele stabilite de Legea nr.51/1995 si Statutul profesiei de avocat si situatiei finaciare bugetare,

Observandu-se si propunerile Comisiei Permanente a U.N.B.R. din 19 martie 2020, reflectate in Comunicatul postat pe site-ul U.N.B.R., continand masuri care sa atenueze efectele negative asupra situatiei economice a avocatilor, respectiv stabilirea majorarile de intarziere la 0% pentru taxele si contributiile scadente incepand cu 16.03.2020 si suspendarea calcularii majorarilor de intarziere pentru datoriile contributive acumulate anterior datei de 16.03.2020, masuri care se vor aplica dupa aprobare pentru o perioada de 3 luni, incepand cu data de 16.03.2020, precum si alte masuri,

A adoptat urmatoarele hotarari:

1. Reducerea contributiilor lunare ale avocatilor la bugetul Baroului Dolj, incepand cu cele datorate pentru luna martie 2020, astfel: avocatii definitivi – de la 20 Euro la 10 Euro si avocatii stagiari - de la 10 Euro la 5 Euro.

Masura reducerii cu 50% nu este limitata in timp, orice modificare urmand a fi pusa in discutie numai dupa imbunatatirea activitatii avocatilor.

2. Se proroga masura suspendarii din profesie a avocatilor pentru neplata contributiilor, conform art.27 alin.1, lit c din Legea nr.51/1995, pentru o perioada de 3 luni cu posibilitatea de prelungire, in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

3. Neacordarea indemnizatiilor pentru membrii Consiliului Baroului Dolj, inclusiv pentru decan si prodecan, cat si pentru membrii Comisiilor de Cenzori si Disciplina, pentru o perioada de 3 luni, cu posibilitatea de prelungire, in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

4. Suspendarea pe durata nedeterminata a tuturor investitiilor Baroului Dolj pentru anul 2020 si modificarea in consecinta a Proiectului de Buget de Venituri si Cheltuieli care urmeaza sa fie supus aprobarii Adunarii generale a avocatilor din anul 2020.

5. Incepand cu data de 23 martie 2020 se sisteaza programul cu publicul la secretariatul Baroului Dolj, orice cereri urmand sa fie transmise prin posta sau la adresa de e-mail office@ barouldolj.ro.

6. Programul zilnic de lucru al angajatilor Baroului Dolj se va derula 2 zile pe saptamana, respectiv in zilele de marti si joi, intre orele 9.00 - 13.00, pentru solutionarea problemelor urgente si a corespondentei comunicate prin mijloacele de transmitere la distanta. Desfasurarea activitatii se va realiza in parte de catre angajati prin rotatie la sediu, conform schemei stabilite, iar restul angajatilor asigurand functionarea fiecarui departament in program de lucru normal prin munca la domiciliu sau in regim de telemunca, conform atributiilor de serviciu.

7. Accesul avocatilor in sediul baroului va fi limitat la situatiile urgente, cu respectarea hotararilor Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, recomandandu-se ca plata cotelor si contributiilor sa fie efectuata online in conturile indicate pe pagina baroului Dolj si pe cel al Filialei Dolj C.A.A. Dolj, iar transmiterea declaratiilor de venit, corespondenta S.A.J. si eliberarea adeverintelor sa fie realizate prin e-mail sau fax, cu exceptia cazurilor in care este necesara depunerea sau eliberarea in original a unor astfel de acte. Baroul Dolj in cel mai scurt timp urmeaza sa permita plata online a cotelor si contributiilor, inclusiv de pe pagina web.

8. Inghetarea restituirii sumei lunare de 5.000 lei catre Filiala Dolj a Casei de Asigurari a Avocatilor, reprezentand imprumutul acordat Baroului Dolj pentru investitia de la Vila Themis din Calimanesti.

9. Se recomanda Filialei Dolj a Casei de Asigurari a Avocatilor neacordarea temporara a indemnizatiilor de sedinta catre membrii Consiliului de Administratie.

10. Avocatii vor comunica conducerii Baroului Dolj pe adresa de e-mail office@barouldolj.ro eventuale disfunctionalitati in activitatea curenta cu instantele de judecata, parchetele si unitatile de politie, pentru rezolvarea problemelor sau imbunatatirea activitatii.

11. Baroul Dolj va intreprinde demersuri catre conducerea instantelor judecatoresti din judetul Dolj pentru protejarea sanatatii avocatilor cu ocazia desfasurarii activitatii in incinta acestor institutii, prin raportare la regulile instituire de autoritatile romane”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.