Avocatul Adrian Toni Neacsu lanseaza o noua lucrare: „Comunicarea judiciara eficienta. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive in instanta”
Data: 07 January 2016, 16:14 | autor: C.G. | 2 comentarii | 3095 afisari
Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) din Baroul Bucuresti, fost judecator si membru al CSM, a anuntat lansarea unei noi lucrari: „Comunicarea judiciara eficienta. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive in instanta”.
Autorul – care a semnat si celebra lucrare „Convinge judecatorul”, iar in iunie 2015 a lansat primele 4 volume ale colectiei „Cartea alba a practicii judiciare unitare” - a declarat in exclusivitate pentru Lumeajuridica.ro ca aceasta carte ascunde in paginile sale multe surprize si le-a facut cititorilor, cu aceasta ocazie, si o promisiune - „este diferita (n.r. lucrarea) de tot ce au citit pana acum in limba romana”:
"Desi este o continuare fireasca a lucrarii mele din 2014, 'Convinge judecatorul', de data aceasta am mi-am dorit sa realizez un ghid pas cu pas despre cum oricine isi poate creste puterea de persuasiune a cererilor scrise adresate instantelor. Ca si prima carte, acest tom masiv se fundamenteaza pe experienta mea ca judecator, pe experienta multor colegi judecatori ai mei, dar si pe cercetarea teoretica pe care o fac de mult timp asupra «comunicarii judiciare», un concept care sper sa prinda si pentru consolidarea caruia nu ma voi opri aici. Cititorii vor avea multe surprize, iar ca autor nu pot sa le promit decat ca ea este diferita de tot ce au citit pana acum in limba romana. Pentru ca trebuie s-o descriu totusi, voi spune ca am scris un ghid despre practica elaborarii si redactarii cererilor si actiunilor in justitie, despre detaliile care fac ca un document juridic să fie mai atragator si persuasiv decat altul si despre importanta deciziilor care sunt luate in procesul de scriere juridica, astfel incat in cele din urma documentele juridice sa-si atinga scopul, adica sa convinga judecatorul. Dupa cum vedeti este vorba tot despre performanta si persuasiune, litigatori si judecatori".
Lucrarea „Comunicarea judiciara eficienta. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive in instanta” va aparea, potrivit ujmag.ro – de unde poate fi deja si precomandata – in ianuarie 2016.
„Avocatii scriu cereri cu un scop precis. Vor sa castige dosarele. Pentru a face aceasta nu au decat o singura sansa: sa convinga judecatorii. Daca vor fi concentrati pe acest scop, atunci cererile lor vor trebui sa aiba capacitatea de a persuada judecatorul. Cererile scrise sunt eficiente doar atunci cand sunt redactate tinand cont de nevoile celor carora le sunt destinate.
Cum poate deveni un document juridic mai util judecatorului? si cum poate fi acesta mai placut la lectura? Acestea sunt intrebarile la care incercam sa raspundem pe parcursul acestei lucrari.
Avocatii sunt deja scriitori profesionisti.
Scrisul este cel mai important instrument profesional pe care il au, sunt platiti pentru a scrie si isi ocupa cea mai mare parte a timpului profesional scriind. Un avocat produce intr-un an mai mult text scris decat multi autori de fictiune sau non fictiune.
Oricine scrie pentru a-si castiga existenta si pentru alte persoane se poate numi scriitor profesionist.
Tocmai pentru ca traiesc din scris, scriitorii profesionisti acorda atentie mecanicii si tehnicii scrisului. Avocatii ar trebui sa faca la fel.
Scrierea documentelor juridice poate fi imbunatatita prin tehnica. Ca orice scriere profesionala, tehnica scrierii juridice poate fi sistematizata, studiata si invatata. Fiind, de fapt, o forma a scrierii, ea beneficiaza de toate trucurile scriitorului profesionist. Fiind, de asemenea, o problema de comunicare, cresterea calitatii cererilor juridice inseamna in esenta reflectia asupra cresterii calitatii comunicarii insesi.
Un profesionist al scrisului juridic ar trebui sa acorde importanta, in efortul sau de crestere a calitatii comunicarii judiciare, mai ales urmatoarelor aspecte:
-Vocabular alegerea cuvintelor potrivite;
-Organizarea aranjarea eficienta a argumentelor;
-Tranzitia conectarea ideilor;
-Structura aranjarea corecta a elementelor documentului;
-Audienta cunoasterea asteptarilor cititorului;
-Tonalitatea maniera de adresare cititorului;
-Stilul expresivitatea textului scris;
-Claritatea potrivirea intre argumente si exprimarea lor;
-Acuratetea potrivirea intre exprimare si realitate;
-Aspectul designul documentului.
In lucrarea 'Comunicarea judiciara eficienta. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive in instanta', care nu este una teoretica, ci practica, am subsumat analiza celor 10 directii mari ale comunicarii judiciare eficiente in 4 parti fundamentale, care respecta o ordine logica de realizare a cererilor catre instante: Compozitia (editarea propriu-zisa), Stilul (claritate, acuratete), Structura si Aspectul cererilor.
Cartea este construita pe trei paliere: sugestia, explicatia teoretica si exemplificarea. Exemplele, la randul lor, urmaresc sa transmita fie cum trebuie pusa in practica sugestia, fie cum este gresit pusa in practica, fie cum se revizuieste un text eronat”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Comentarii
# constient 25 February 2016 10:53 0
# Vasile Bloj 7 January 2016 23:36 0