ccf

Avocati din Barourile Bucuresti si Brasov, suspecti intr-un dosar de trafic de influenta

Data: 15 October 2015, 18:34 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2359 afisari

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, joi 15 octombrie 2015, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore fata de sapte persoane, intr-un dosar avand ca obiect fapte de trafic de influenta si cumparare de influenta, complicitate la aceste doua infractiuni si spalare a banilor.


De asemenea, in cauza, DNA-Serviciul teritorial Brasov efectueaza acte de urmarire penala fata de alte patru persoane, printre care si doi avocati – Neculai Stan, din cadrul Baroului Bucuresti, si Constantin Baboi, din cadrul Baroului Brasov – cercetati in calitate de suspecti, pentru pretinsa comitere a doua infractiuni de complicitate la trafic de influenta, respectiv trafic de influenta.

Comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 14.10.2015, a inculpatilor:

LASCU HORIA LIVIU, pentru comiterea infractiunilor de:

-doua infractiuni de trafic de influenta, dintre care una in forma continuata,

-spalare a banilor,

-cumparare de influenta,

-trafic de influenta;

TANASE TATIANA, pentru comiterea infractiunilor de:

-doua infractiuni de complicitate la trafic de influenta, dintre care una in forma continuata;

MORASANU VASILE, ofiter in cadrul IGPR, pentru comiterea infractiunii de complicitate la trafic de influenta;

SERBAN IULIAN TIBERIU, pentru comiterea infractiunii de cumparare de influenta in forma continuata;

MIHALCEA CONSTANTIN, pentru comiterea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta in forma continuata;

MAIOR FLORINA, pentru comiterea infractiunilor de:

-cumparare de influenta,

-complicitate la cumparare de influenta;

COSTIN GEORGE, pentru comiterea a doua infractiuni de complicitate la cumparare de influenta.

De asemenea, in prezenta cauza, se efectueaza acte de urmarire penala fata de urmatorii:

MAIOR LAZAR DORIN, dat in urmarire internationala, pentru comiterea infractiunilor de:

-cumparare de influenta,

-complicitate la cumparare de influenta.

STAN NECULAI, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, pentru comiterea a doua infractiuni de complicitate la trafic de influenta.

BABOI CONSTANTIN, avocat in baroul Brasov, pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta.

PETRACHE OLGA, pentru comiterea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta.

Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:

In dosarul nr. 11670/197/2013 al Judecatoriei Brasov, Serban Iulian Tiberiu a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 7 ani inchisoare, pentru infractiuni comise cu violenta, intre care lipsire de libertate in mod ilegal, sentinta fiind pronuntata la data de 05.02.2015.

Pentru a obtine achitarea sa in apelul ce se judeca de Curtea de Apel Brasov, dupa o condamnare de 7 ani inchisoare, pronuntata de Judecatoria Brasov, inculpatul serban Iulian Tiberiu a cautat diverse persoane, avocati sau persoane neimplicate direct in justitie, pentru 'aranjarea' procesului, in schimb fiind dispus sa plateasca sume importante de bani.

Prin intermediul suspectului Maior Lazar Dorin (fugit din tara pentru a scapa de executarea unei pedepse cu inchisoarea) si al sotiei acestuia, inculpata Maior Florina, Serban Iulian Tiberiu a fost pus in legatura cu inculpatul Costin George, fost asociat cu primul mentionat in asociatii de revolutionari si, prin intermediul acestuia, cu inculpatul Lascu Horia Liviu, persoana care a pretins ca, prin cunostintele pe care le are in justitie la cel mai inalt nivel (procuror cu functie de conducere in DNA, procurori si judecatori de la ICCJ, membru al CSM si, prin intermediul acestuia din urma, chiar unul dintre judecatorii apelului), poate aranja acest proces pentru obtinerea achitarii. In schimb, inculpatul Lascu Horia Liviu a pretins sume de bani de ordinul a 100.000 de euro pe care inculpatul Serban Iulian Tiberiu a fost de acord sa le plateasca. Drept urmare, a fost platita o prima transa de 3.000 de euro (la data de 08.04.2015 suma de 13.500 lei - echivalentul a 3.000 euro, bani virati prin mandat postal pe numele lui Lascu Horia Liviu de catre Mihalcea Constantin), iar apoi succesiv, alte cateva mii de euro.

Pentru a disimula originea ilicita a banilor, Lascu Horia Liviu a depus in ziua de 08.04.2015 cei 13.500 lei (echivalent a 3.000 de euro) primiti ca prima transa din suma ceruta pentru traficarea influentei in contul societatii sale, banii intrand astfel in circuitul economic al societatii, fiind data aparenta unor venituri licite.

Din probele dosarului a rezultat ca, pentru influenta pretins avuta in justitie, Lascu Horia Liviu a primit alti 10.000 euro si a acceptat impreuna cu avocatul Stan Neculai, de asemenea suspect in cauza, promisiunea altor cel putin 3.000 de euro. in plus, dintr-o afacere cu fier vechi, finantata si inlesnita de inculpatul serban Iulian Tiberiu, i-a fost promis lui Lascu Horia Liviu intregul castig, estimat la 100.000 euro.

Apoi, la data de 26.05.2015, la cererea lui Lascu Horia Liviu, Serban Iulian Tiberiu a fost de asemenea de acord sa ii dea suma de 3.000 lei (de care are acesta avea nevoie pentru a participa la o licitatie de achizitii publice la Penitenciarul Targsor), banii fiind pretinsi pentru acelasi trafic de influenta.

La data de 05.06.2015, Serban Iulian Tiberiu a fost de acord sa dea alti 1.000 de euro, suma ceruta de Lascu Horia Liviu, ca urmare a faptului ca l-a contactat pe inculpatul Morasanu Vasile, ofiter in cadrul IGPR, despre care sustinea ca avea influenta in justitie prin intermediul unui procuror DIICOT-Structura centrala. Serban Iulian Tiberiu oferea 25.000 euro pentru fiecare an de inchisoare la care a fost deja condamnat, in schimb fiindu-i promisa o solutie de trimitere spre rejudecare a cauzei.

In acelasi timp, la data de 10.06.2015, Serban Iulian Tiberiu a fost de acord sa ii dea lui Lascu Horia Liviu o alta suma de 1.000 de euro, acesta pretinzand ca are contact cu cineva din completul de judecata sau apropiat al acestora. Ulterior, Horia Liviu i-a dat asigurari lui Serban Iulian Tiberiu ca totul e rezolvat, iar la termenul de judecata din data de 23.09.2015 l-a insotit pe acesta la Curtea de Apel Brasov, judecata fiind amanata la cerere, la un alt termen.

In perioada 16-22.04.2015, suspectul Baboi Constantin, avocat, a acceptat promisiunea unor sume de bani prin intermediul lui Lascu Horia Liviu si a primit de la Serban Iulian Tiberiu anumite sume, avocatul promitand ca isi va folosi influenta pe care o are la nivelul judecatorilor pentru a obtine o hotarare favorabila acestuia din urma. Din probatoriu reiese ca legatura avocatului cu 'clientul' s-a purtat tot timpul prin intermediul lui Lascu Horia Liviu, ceea ce conduce la suspiciunea ca intentia avocatului a fost aceea de folosire frauduloasa a influentei in justitie si nu de obtinere a solutiei favorabile urmare a competentei profesionale.

In aceeasi perioada, inculpata Maior Florina a apelat la aceleasi persoane inculpatii Lascu Horia si Costin George pentru a obtine la randul sau rejudecarea dosarului sotului sau, suspectul Maior Dorin Lazar si in final achitarea (dupa modelul suspectului Costin George), aceasta intalnindu-se in mai multe randuri cu suspectii Lascu Horia Liviu si Costin George, acceptand ca in schimbul unor sume de bani sau alte foloase ce vor fi remise, cei doi sa intervina prin persoanele pe care le cunosc in justitie la cel mai inalt nivel pentru obtinerea unor solutii favorabile.

Suspecta Petrache Olga, o apropiata a sotilor Maior, a participat la discutii, si-a oferit disponibilitatea pentru a obtine sprijinul fraudulos al altor persoane pe care le cunoaste si care ar avea influenta in justitie, a participat in locul Florinei Maior la discutiile cu Lascu Horia Liviu si avocatul acestuia, dar si la discutiile cu Serban Iulian Tiberiu.

Inculpatilor LASCU HORIA LIVIU, TANASE TATIANA, MORASANU VASILE, SERBAN IULIAN TIBERIU, MIHALCEA CONSTANTIN, MAIOR FLORINA si COSTIN GEORGE li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, fiind prezentati, la data de 15 octombrie 2015, la Curtea de Apel Brasov cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI si Jandarmeriei Romane.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.