Avocat arestat la domiciliu (Minuta)

Data: 23 January 2020, 13:05 | autor: L.J. | 0 comentarii | 886 afisari

Un avocat din Baroul Arges a fost arestat la domiciliu de catre Curtea de Apel Pitesti, dupa ce anterior procurorii DNA il retinusera pentru un pretins trafic de influenta.


Parchetul anticoruptie a dispus in 21 ianuarie 2020 retinerea avocatului si au cerut Curtii de Apel Pitesti trimiterea dupa gratii a acestuia. Instanta a refuzat insa solicitarea si a decis arestarea la domiciliu a inculpatului.

Potrivit DNA, avocatul este acuzat ca a pretins suma de 2.000 euro, promitand ca ii va determina pe membrii unui complet de judecata sa pronunte o solutie favorabila intr-un dosar penal.


Iata minuta Curtii de Apel Pitesti din 22 ianuarie 2019:

“In baza art.227 alin.1 C.p.p. comb. cu art.202 alin.1 si 3 C.p.p. respinge, ca neintemeiata , propunerea nr. 62/P/2019 din data de 22 ianuarie 2020 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Pitesti. In baza art.227 alin.2 C.p.p. comb. cu art.218 C.p.p., dispune luarea masurii arestului la domiciliu fata de inculpat pe o perioada de 30 zile, incepand cu data 22.01.2020.

In baza dispozitiilor art.221 alin.1 Cod procedura penala impune inculpatului obligatia de a nu parasi imobilul in care locuieste, fara permisiunea organului judiciar competent. In temeiul dispozitiilor art.221 alin.2 Cod procedura penala, pe durata arestului la domiciliu, inculpatul va respecta urmatoarele obligatii: a) sa se prezinte in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemat; b) sa nu comunice cu martorii sau membrii de familie ai acestora. Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.221 alin.4 Cod procedura penala. Pune in vedere inculpatului drepturile la care se refera art.218 alin.4 si art.221 alin.6 Cod procedura penala. Stabileste ca autoritate pentru supravegherea executarii masurii preventive a arestului la domiciliu, IPJ Arges si Politia Municipiului Pitesti prin serviciul specializat. In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu contestatie in 48 ore de la pronuntare”.


Iata comunicatul DNA:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Pitesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 21 ianuarie 2020, a unui inculpat, avocat in Baroul Arges, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In noaptea de 30.09.2019/01.10.2019, inculpatul, in calitatea mentionata mai sus, prevalandu-se de o presupusa influenta pe care ar fi avut-o asupra magistratilor din cadrul Curtii de Apel Pitesti care solutionau apelul in dosarul penal in care era judecat cumparatorul de influenta, in cadrul discutiilor purtate, a pretins in mod direct acestuia suma de 2.000 euro, promitandu-i ca ii va determina pe membrii completului de judecata sa pronunte o solutie favorabila, de condamnare cu suspendare, iar apoi, in ziua de 01.10.2019, in jurul orelor 19:00, a primit de la cumparatorul de influenta suma de 5.000 lei, ca parte din suma de 2.000 euro pretinsa anterior.

La data de 22 ianuarie 2020, inculpatul a fost prezentat Curtii de Apel Pitesti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, propunere ce a fost admisa de instanta de judecata, dispunandu-se masura preventiva a arestului la domiciliu.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.