AVOCAT ACHITAT – Trafic de influenta, spalare de bani si evaziune fiscala. Decizia Inaltei Curti in dosarul 424/35/2014 privindu-l pe avocatul Calin Portan: “Inalta Curte retine ca hotararea pronuntata de instanta de fond este legala si pe cale de consecinta va respinge apelul Directiei Nationala Anticoruptie”

Data: 08 June 2018, 15:15 | autor: L.J. | 1 comentarii | 849 afisari

Prin decizia penala 380/2017 in dosarul 424/35/2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins apelul declarat de Directia Nationala Anticoruptie si a mentinut sentinta Curtii de Apel Oradea din 21 noiembrie 2016 privind achitarea avocatului Calin Portan din Baroul Bihor, trimis in judecata pentru trafic de influenta, spalare de bani si evaziune fiscala.

Procurorii DNA Oradea au retinut in rechizitoriu faptul ca: “La data de 15 mai 2012, inculpatul Portan Calin Ioan, in calitate de avocat in cadrul Baroului Bihor, a pretins si a primit de la un denuntator suma de 2.500 lei, din care 500 lei a promis ca vor ajunge la un anumit executor judecatoresc, lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra acestuia, astfel incat, in cadrul unui dosar executional, acesta din urma sa subevalueze un imobil si sa organizeze o licitatie trucata.
In urma licitatiei ar fi urmat ca denuntatorul, participand singur la licitatie, sa achizitioneze un imobil scos la licitatie cu suma de maximum 45.000 lei, in conditiile in care imobilul respectiv fusese evaluat la 95.800 lei.
Pentru a ascunde adevarata natura a provenientei banilor pretinși, in schimbul traficarii influentei, inculpatul Portan Calin Ioan a disimulat suma respectiva intr-un contract de asistenta juridica, inserand un onorariu de 2.000 lei.
In perioada 2011 – 2013, inculpatul Portan Calin Ioan, in calitate de avocat in cadrul Baroului Bihor, a omis in tot sau in parte, sa evidentieze, in actele contabile ori in alte documente legale, veniturile realizate din prestarea serviciilor de asistenta juridica, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, in valoare totala 89.184 lei
”.

Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia penala 380/2017

Stadiu procesual: Apel

Obiectul dosarului: Trafic de influenta, spalare de bani, evaziune fiscala

Minuta Inaltei Curti din 06.11.2017:

Respinge, ca neintemeiata, cererea de repunere in termenul de apel formulata de apelanta Dan Maria Liliana. Respinge, ca tardiv, apelul declarat de apelanta Dan Maria Liliana impotriva sentintei penale nr.110/P.I. din 21 noiembrie 2016 a Curtii de Apel Oradea – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori. Obliga apelanta Dan Maria Liliana la plata sumei de 50 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea impotriva sentintei penale nr.110/P.I. din 21 noiembrie 2016 a Curtii de Apel Oradea – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori, privind pe inculpatul Portan I.Calin Ioan. Cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea apelului declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea raman in sarcina statului. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat, pana la prezentarea aparatorului ales, in suma de 70 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva”.

Extras din sentinta:

Faptul ca inculpatul a neglijat sa emita chitante pentru respectivele sume, nu poate atrage retinerea in sarcina inculpatului a infractiunii de evaziune fiscala, intrucat aceste fapte nu comporta caracter penal, impunandu-se a fi supus rigorilor dreptului fiscal. Acest aspect este evidentiat in raportul de expertiza contabila judiciara nr. 91 din 14.06.2016, care la obiectivul de la nr. 4 arata ca nedepunerea in termen a declaratiilor fiscale atrage sanctiunea unei amenzi, stabilita de catre organul fiscal in mod diferentiat, conform art. 122 Cod fiscal. (...)

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Comentarii

# Portan Calin Ioan date 9 June 2018 19:02 0

Poate ar trebui ca domnului președinte sa i se dea sentința în totalitate spre citire, înainte să decidă asupra reformării DNA-ului, atât a mea cât și celelalte sute in care cetățeni ai acestei țări am fost terfeliți public iar ulterior instanțele de judecată au constatat că faptele pentru care suntem acuzați "nu exista". Poate va înțelege și dansul că, chiar și doar un segment al unui sistem daca este bolnav, duce la distrugerea vieților și incalcarea drepturilor fundamentale ale omului. Că fără a minimaliza meritul instanțelor de judecată care până la urmă scot adevărul la lumina, până atunci se produc niste daune iremediabile in viețile oamenilor. Sau poate știe însă pe acest sistem se bazează pentru a câștiga din nou alegerile și atunci mai putem spera numai în dreptatea divina. Multi trăiesc cu ideea că lor nu li se poate întâmpla întrucât nu au nici un fel de implicații politice și nu sunt persoane publice, așa că abuzurile pe care le vedem la TV zi de zi, nu pot ajunge și la ei. Am crezut și eu la fel un timp, insa as vrea sa le amintesc că peștele de la cap se împute, iar cei de la nivelele inferioare ale unei instituții vor face exact ceea ce vad că se face la cele superioare, așa că nimeni nu e ferit de un sistem corupt și abuziv, doar ne mințim singuri pt că adevărul e prea greu de acceptat. Nu în ultimul rând vă mulțumesc pentru publicarea soluției și aducerea acesteia la cunoștința oamenilor, ați fost printre puținii care și-au găsit un spatiu și pentru asta, nu doar pentru știrea reținerii și trimiterii mele in judecată, participând astfel în măsura în care se mai poate la spălarea numelui meu de mizeriile pe care unii au vrut să mi le pună în cârcă. Respect oamenilor care vă luptați cu acest sistem bolnav de atâția ani. Se pare că până la urmă totuși dreptatea va învinge!

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.