ccf

ATRIBUTIILE POLITIEI LOCALE PRIVIND CIRCULATIA RUTIERA - “A constatat in mod eronat nulitatea actului de constatare”

Data: 24 May 2019, 12:26 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1754 afisari

Prin Decizia pronuntata in dosarul 10222/211/2015, Tribunalul Cluj a admis apelul Politiei Locale impotriva sentintei civile pronuntate de Judecatoria Cluj – Napoca.

Prin sentinta civila pronuntata de Judecatoria Cluj - Napoca s-a admis plangerea contraventionala formulata de petentul MC. in contradictoriu cu intimatul... si, in consecinta s-a dispus anularea procesului-verbal de contraventie seria PL si inlaturarea sanctiunilor dispuse in temeiul art. 100 alin. 2 rap. la art. 108 alin. 1 lit. b pct. 7 din OUG nr. 195/2002, atat sanctiunea principala a amenzii in cuantum de 390 lei, cat si sanctiunea complementara a aplicarii celor 3 puncte de penalizare

Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a retinut ca agentul constatator, avand calitatea de politist local a retinut faptul ca petentul a stationat voluntar si neregulamentar cu auto marca VW, de culoare alba, blocand banda unu de circulatie, in zona de actiune a indicatorului „Oprirea Interzisa”, cu aditionale atat pe trotuar, cat si pe carosabil „Atentie, se ridica autovehiculul”.
Prima instanta a avut in vedere, cu privire la competenta constatarii unei asemenea fapte contraventionale, dispozitiile imperative ale art. 177 din HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, ce reglementeaza constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale prevazute prin OUG nr. 195/2002, sens in care stabilesc ca: „(1) indrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia pe drumurile publice si luarea masurilor legale in cazul in care se constata incalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Romane. (2) Politistii rutieri sunt ofiterii si agentii de politie specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane.”

Analizand legalitatea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, instanta a constatat ca procesul-verbal de contraventie contestat este un act juridic lovit de nulitate absoluta din moment ce nu a fost respectata competenta functionala a organelor de constatare si aplicare a sanctiunii contraventionale, competenta stabilita in mod imperativ prin dispozitiile de aplicare a OUG nr. 195/2002, respectiv HG nr. 1391/2006.

S-a considerat ca dispozitiile legale ce instituie competenta constatarii si aplicarii sanctiunii contraventionale nu au fost respectate, cat timp agentul constatator a exercitat controlul respectarii normelor privind circulatia pe drumurile publice si a luat masuri legale pentru incalcarea acestor norme, fara a avea calitatea de politist rutier.

Minuta Tribunalului Cluj:

Admite apelul formulat de catre apelant in contradictoriu cu intimatul, impotriva sentintei civile pronuntate de Judecatoria Cluj – Napoca, pe care o schimba in intregime, in sensul ca respinge, ca neintemeiata, plangerea contraventionala formulata de catre petent impotriva procesului – verbal de constatare si sanctionare a contraventiei incheiat de catre Politia Locala. Fara cheltuieli de judecata.

Definitiva”.

Extras din decizia Tribunalului Cluj:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.