ccf

Asociatia Magistratilor din Romania, reactie la sesizarea Inspectiei Judiciare in cazul „Colectiv”: „O imixtiune evidenta in actul de justitie”

Data: 13 November 2015, 14:09 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1836 afisari

Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatorul Gabriela Baltag (foto), a dat publicitatii un comunicat de presa referitor la sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare in cazul „Colectiv”.


AMR solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa verifice „in ce masura Inspectia Judiciara afecteaza, prin activitatea sa, esenta actului de justitie, aflarea adevarului”, dupa ce institutia a anuntat efectuarea de verificari prealabile privind posibile abateri disciplinare in legatura cu modul in care Curtea de Apel Bucuresti a instrumentat si solutionat cauza avand ca obiect masuri preventive in dosarul „Colectiv”.

Comunicatul AMR:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) respinge categoric maniera de lucru adoptata de Inspectia Judiciara care a pornit, in ultimul timp, o adevarata vanatoare impotriva judecatorilor, cenzurand actul de judecata infaptuit de acestia prin mecanisme pe care nicio lege nu le ingaduie.

Inspectia Judiciara a inteles sa adopte comportamentul unei instante de control judiciar, chiar al unei suprainstante, sa imprumute din prevederile ce guverneaza regulile subordonarii ierarhice, indraznind sa supervizeze modalitatea in care judecatorii interpreteaza si aplica legea, imprejurari ce ne determina sa descoperim, cu ingrijorare ca, statul de drept este infrant, ca principiu, chiar de institutiile chemate sa vegheze la buna lui functionare.

Declansarea de cercetari din oficiu, tot mai numeroase in ultima vreme, avand la baza pretexte ce trec peste atributiilor date de legiuitor in sarcina Inspectiei Judiciare, de multe ori in cauze aflate chiar in curs de solutionare, reprezinta o imixtiune evidenta in actul de justitie, o afectare a independentei judecatorilor.

Potrivit Recomandarii R (94) 12, Principiul I (2) (d): 'Judecatorii trebuie sa beneficieze de libertate neingradita pentru a solutiona cauzele impartial, potrivit constiintei lor si modului in care interpreteaza faptele si in conformitate cu prevederile legale...'.

Independenta justitiei este nu doar o conditie obligatorie pentru existenta statului de drept, dar si o garantie fundamentala a unui proces echitabil, este dreptul cetatenilor oricarui stat.

Art. 2 din Principiile de baza ale independentei sistemului judiciar redactate de Natiunile Unite in 1985 stipuleaza ca: 'sistemul juridic va decide in problemele care ii sunt inaintate impartial, pe baza faptelor si in conformitate cu legea, fara vreo restrictie, directa sau indirecta, din orice parte sau pentru orice motiv'.

Prigoana declansata de Inspectia Judiciara impotriva judecatorului Constantin Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel Bucuresti care a decis, in baza legii si constiintei sale, in urma controlului exercitat pe o masura preventiva, punerea in libertate a unei persoane, este in masura sa genereze o suspiciune generala, sociala asupra magistratului care este indreptatit sa hotarasca in baza principiilor enuntate mai inainte, principii care nu pot fi in niciun caz cenzurate.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) cere garantului independentei justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii sa dea sens vocatiei sale constitutionale si, sa verifice in ce masura Inspectia Judiciara afecteaza prin activitatea sa, rezumata, in ultima vreme, in adevarate derapaje de la continutul si spiritul legii, esenta actului de justitie, aflarea adevarului.

Independenta si constiinta unui judecator exista mai presus de verificarile pe care Inspectia Judiciara le poate realiza. Judecatorii romani inca mai au garantia data de lege ca pot solutiona o cauza fara a primi incuviintarea Inspectiei Judiciare”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.