APLICAREA LEGII MAI FAVORABILE - “ Se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului penal actual”

Data: 14 June 2019, 11:29 | autor: L.J. | 0 comentarii | 494 afisari

Prin Decizia 12/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept - a luat in examinare sesizarea formulata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I penala in Dosarul nr. 5.780/202/2017 (2.031/2018) prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a urmatoarei chestiuni de drept: "Daca regimul suspendarii conditionate a executarii pedepsei, inclusiv sub aspectul revocarii, este cel prevazut de Codul penal din 1969, indiferent de felul pedepsei aplicate pentru infractiunea savarsita in cursul termenului de incercare, si in cazul in care suspendarea conditionata a executarii pedepsei a fost dispusa dupa intrarea in vigoare a Codului penal actual, ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile?”.

Judecatori:

Daniel Gradinaru - presedintele Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - presedintele completului

Lavinia Valeria Lefterache - judecator la Sectia penala

Simona Daniela Encean - judecator la Sectia penala

Oana Burnel - judecator la Sectia penala

Sandel Lucian Macavei - judecator la Sectia penala

Rodica Cosma - judecator la Sectia penala

Andrei Claudiu Rus - judecator la Sectia penala

Ioana Bogdan - judecator la Sectia penala

Lucia Tatiana Rog - judecator la Sectia penala

Minuta ICCJ:

“Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I penala prin incheierea de sedinta din data de 7 ianuarie 2019, pronuntata in Dosarul nr. 5.780/202/2017 (2.031/2018), prin care se solicita dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept: "Daca regimul suspendarii conditionate a executarii pedepsei, inclusiv sub aspectul revocarii, este cel prevazut de Codul penal din 1969, indiferent de felul pedepsei aplicate pentru infractiunea savarsita in cursul termenului de incercare, si in cazul in care suspendarea conditionata a executarii pedepsei a fost dispusa dupa intrarea in vigoare a Codului penal actual, ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile".

Stabileste ca, indiferent de felul pedepsei aplicate pentru infractiunea savarsita in cursul termenului de incercare, regimul suspendarii conditionate a executarii pedepsei aplicata in baza art. 81 din Codul penal din 1969, ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile, printr-o hotarare pronuntata dupa 1 februarie 2014, se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului penal actual, inclusiv sub aspectul revocarii sau anularii acesteia, fiind cel prevazut de Codul penal din 1969.

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala”.

Extras din decizia ICCJ:

“In procesul de stabilire a legii penale mai favorabile instanta trebuie sa aiba in vedere nu numai conditiile, prevazute in legile supuse comparatiei, prin care inculpatul ar putea beneficia de aplicarea unei institutii ale carei efecte imediate ar conduce la o situatie mai blanda, ci si efectele definitive ale aplicarii institutiei respective. Toate aceste aspecte sunt analizate pentru a identifica legea penala mai favorabila in mod global, astfel cum s-a statuat prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 265 din 6 mai 2014, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 20 mai 2014. Odata ce a fost determinata ca fiind mai favorabila legea in vigoare la data comiterii faptei (Codul penal din 1969), cadrul in care se vor produce efectele ulterioare provizorii ori definitive ale masurii a fost stabilit si nu s-ar mai putea modifica ulterior prin aplicarea dispozitiilor unei alte legi care a fost supusa comparatiei pentru determinarea legii mai favorabile, dar care nu a fost aleasa ca fiind mai favorabila. Revocarea masurii suspendarii conditionate a executarii pedepsei este ulterioara dispunerii acesteia si reprezinta o consecinta a comportamentului necorespunzator al condamnatului in raport cu prevederile legii aplicabile lui (lege care a fost aleasa ca mai favorabila). Odata ce in raport cu infractiunea comisa si cu masura de individualizare a pedepsei a fost determinata, in mod global, ca fiind mai favorabila legea veche nu ar mai fi posibil ca ulterior, in cazul comiterii din nou a unei infractiuni, pe durata termenului de incercare, sa fie aplicabila legea noua deoarece ar prevedea conditii mai favorabile in ceea ce priveste incidenta revocarii masurii suspendarii sau efectele acesteia.

Dispozitiile art. 10 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal nu pot servi drept temei pentru aplicarea tratamentului penal de la recidiva ori pluralitate intermediara, chiar daca infractiunile ce compun pluralitatea se gasesc in ipoteza textului respectiv. Pana a vedea ce reguli se vor aplica pluralitatii de infractiuni este necesar ca mai intai pedeapsa a carei executare a fost suspendata sa devina executabila (in speta ca efect al revocarii). Revocarea masurii suspendarii executarii pedepsei se va face in conditiile legii aplicabile in cauza. in acest caz efectul revocarii va fi cel prevazut in dispozitiile din legea aplicabila [in cauza art. 83 alin. (1) din Codul penal din 1969] si care au caracter special in raport cu dispozitiile art. 10 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. in acord cu dispozitiile art. 83 alin. (1) din Codul penal din 1969, atat pedeapsa a carei suspendare a fost revocata, cat si pedeapsa pentru noua infractiune se vor executa fara a fi contopite.

Regimul suspendarii conditionate a executarii pedepsei prevazut de art. 81-84 din Codul penal din 1969, inclusiv sub aspectul revocarii, este cel prevazut de Codul penal din 1969, chiar si atunci cand suspendarea conditionata a executarii pedepsei a fost dispusa dupa intrarea in vigoare a Codului penal actual, ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile.

Indiferent de felul pedepsei aplicate pentru infractiunea savarsita in cursul termenului de incercare, regimul juridic al revocarii sau anularii suspendarii conditionate a executarii pedepsei, aplicata in baza art. 81 din Codul penal din 1969, ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile, printr-o hotarare pronuntata dupa 1 februarie 2014, se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului penal actual, fiind cel prevazut de Codul penal din 1969”.

>>Decizia ICCJ

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.