ccf

Apelul Asociatiei „21 Decembrie 1989” dupa decizia CCR in materia supravegherii tehnice

Data: 13 March 2016, 09:05 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1484 afisari

Asociatia „21 Decembrie 1989” a dat publicitatii un comunicat de presa, in contextul dezbaterilor publice privind decizia CCR nr. 51/2016 in materia interceptarilor, prin care aminteste obligatia Statului Roman de a executa hotararea CEDO in cauza 'Rotaru contra Romaniei', respectiv, de a adopta „de indata garantii procedurale cu privire la masurile de supraveghere, interceptare a convorbirilor telefonice si a corespondentei de orice tip in orice dosar penal, potrivit standardelor prevazute de Conventie”.


Comunicatul Asociatiei „21 Decembrie 1989”:

Asociatia 21 Decembrie 1989 a luat act de decizia Curtii Constitutionale din 16 februarie 2016 prin care a constatat neconstitutionalitatea art. 142 din Codul de Procedura Penala privitoare la lipsa garantiilor legale pentru respectarea art. 8 din Conventie in cazul interceptarilor convorbirilor telefonice.

Putine sunt situatiile in care Curtea Constitutionala stabileste incalcarea prevederilor art. 1 alin. (3) din Constitutie, desi acestea sunt active din 1991: 'Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate'.

Desi intervine dupa 5 ani de la Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din cauza Asociatia 21 Decembrie 1989, Maries, Vlase si altii c. Romania, si la 2 ani de la intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala si la 16 ani de la Hotararea CEDO Rotaru c. Romania, admiterea acestei exceptii de neconstitutionalitate a dispozitilor art. 142 CPP din perspectiva art. 1 alin. (3) din Constitutie, reprezinta o recunoastere de catre Curtea Constitutionala a nerespectarii de catre Statul Roman a hotararii CEDO.

Reamintim ca prin Hotararea din 24 mai 2011, Curtea EDO a obligat Statul Roman si la masuri care sa inlature violarile constatate ale art. 2 (dreptul la viata in cazul Vlase) si art. 8 (interceptarea ilegala a convorbirilor telefonice in cazul lui Maries) din Conventie si a spus ca prescriptia nu se poate opune unei cercetari eficiente care sa duca la solutionarea justa a dosarelor Revolutiei.

Prin aceeasi hotarare din 2011 (ignorata de procurorii militari si, am vazut zilele trecute, si de unii judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei) Curtea de la Strasbourg reaminteste Statului Roman ca are datoria sa respecte tratatele internationale si ca asteapta de mai multi ani executarea hotararii din cauza 'Rotaru contra Romaniei' in sensul ca trebuia sa abroge inca din anul 2001 legea anterioara Constitutiei, nr. 51/1991 cu privire la siguranta nationala si, printr-o lege noua, de inspiratie euro-atlantica, sa adopte de indata garantii procedurale cu privire la masurile de supraveghere, interceptarea convorbirilor telefonice si corespondentei de orice tip in orice dosar penal, potrivit standardelor prevazute de Conventie.

Dar nici institutiile Statului Roman, nici Parlamentul n-au vrut sa abroge lege sigurantei lui Virgil Magureanu din 1991, al carei text e ca o traducere inadecvata din limba rusa, n-au vrut o lege noua dupa principii euroatlantice; a facut carpeli pe cai ocolite, intr-o lege in care nu avea securitatea ce sa caute, intr-o lege a Justitiei, Legea 255/2013, lege in care cea mai mare reforma a 'academicienilor in informatii' e inlocuirea sintagmei 'siguranta nationala' cu 'securitate nationala' si introducerea la plata a informatorilor pentru sistemul politienesc .

Asociatia 21 Decembrie 1989

Tedor Maries, Presedinte

NOTA:

De aceea, Asociatia 21 Decembrie 1989 cere deschiderea unei dezbateri publice pe ceea ce numim legislatie de siguranta nationala, masuri de supraveghere, respectarea drepturilor omului in procedurile care implica drepturi fundamentale, proceduri in fata autoritatilor judiciare in principal. Art. 13 din Legea nr.14/1992 interzice lucratorilor Serviciului Roman de Informatii sa faca acte de cercetare penala. Aceasta problema evidentiata acum de Curtea Constitutionala a existat si in vechiul Cod de Procedura Penala, dar toti s-au facut ca nu vad sau ca nu exista.

In acest context, de nerespectare a unor angajamente internationale ale Romaniei prin nepunerea in deplina aplicare a unor hotarari CEDO, Asociatia 21 Decembrie 1989 a solicitat si solicita Presedintelui Romaniei sa-si exercite prerogativa de mediator intre institutiile statului si sa se asigure independenta reala a judecatorilor si respectarea legii de catre procurori, incepand cu aceia care intra in cauzele privind revolutia si mineriada, ferita de orice ingerinta inclusiv administrativa, venind din sfera altor puteri sau a conducerii instantelor de judecata.

Asociatia 21 Decembrie 1989 a solicitat si isi mentine solicitarea ca Parlamentul Romaniei sa constitutie o Comisie speciala de ancheta cu privire la implicarea ramasitelor fostei securitati din serviciile secrete in 'afacerea dosarul Revolutiei si incompatibilitatea brusca a lui Petre Roman', prevenind in acest fel o noua adresare catre Consiliul Europei pentru a solicita explicatii cu privire la nerespectarea de catre autoritatile Statul Roman, de catre parchete si de catre instante, a angajamentelor de punere deplina in executare a Hotararilor CEDO in cauza 'Asociatia 21 Decembrie 1989, Maries Vlase si altii', inclusiv sub aspectul ingerintelor serviciilor secrete prin ramasitele vechii securitati, in dispretul fata de lege, jurisprudenta CEDO, fata de victime dar mereu in favoarea celor care au conceput, ordonat si executat represiunea sistematica si tratamenele neomenoase asupra manifestantilor anticomunisti din Decembrie 1989 si Iunie 1990”.

foto: Teodor Maries, presedinte al Asociatiei "21 Decembrie 1989"

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.