APEL RESPINS DE ICCJ - “Apare ca o solutie inadmisibila in ordinea de drept”

Data: 23 August 2019, 10:27 | autor: L.J. | 0 comentarii | 330 afisari

Prin Decizia 182/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins apelul, ca inadmisibil.

Prin Decizia nr. 261 din 01 martie 2019 pronuntata de Curtea de Apel Bacau, sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, in baza art. 431 alin. (1) C. proc. pen. a fost respinsa contestatia in anulare formulata de condamnatul A. impotriva Deciziei penale nr. 717 din 07.07.2015 a Curtii de Apel Bacau, ca inadmisibila.

In baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen., a fost obligat contestatorul la plata sumei de 200 RON, cheltuieli judiciare avansate de stat.

Pentru a pronunta aceasta hotarare, Curtea de Apel Bacau a retinut ca A. a formulat contestatie in anulare impotriva Deciziei penale nr. 717 din 07.07.2015 pronuntata in Dosarul nr. x/2013.

In motivarea contestatiei in anulare, contestatorul a aratat ca decizia atacata este nelegala deoarece completul nu a fost constituit din 3 judecatori la dezbaterea apelului, fiind asadar incomplet.

In drept, contestatorul a invocat dispozitiile art. 426 alin. (1) lit. d) C. proc. pen.

Analizand actele si lucrarile dosarului, Curtea de Apel Bacau a retinut ca, potrivit art. 426 lit. d) C. proc. pen., impotriva hotararilor penale definitive se poate face contestatie in anulare cand instanta de apel nu a fost compusa potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate.

De asemenea, a constatat ca aceasta cale extraordinara de atac, intemeiata pe dispozitiile art. 426 lit. d) C. proc. pen., trebuia formulata in 30 de zile de la comunicarea deciziei instantei de apel, asa cum prevad dispozitiile art. 428 alin. (1) C. proc. pen.

In ceea ce priveste respectarea acestui termen, s-a observat ca decizia penala atacata a fost comunicata contestatorului A. la data de 21.07.2015 . Totodata, s-a retinut ca A. a fost incarcerat inca din data de 07.07.2015, acesta fiind un alt moment la care a luat la cunostinta despre decizia penala contestata. in raport de aceste momente de la care se calculeaza termenul de introducere a contestatiei in anulare, a rezultat ca acesta s-a implinit de mai bine de 3 ani la data introducerii contestatiei in anulare.

Pentru aceste considerente, Curtea de Apel Bacau a constatat ca prezenta contestatie in anulare a fost formulata cu nerespectarea termenului prevazut de lege si a fost respinsa ca inadmisibila.

Impotriva Deciziei penale nr. 261 din 01 martie 2019 pronuntata de Curtea de Apel Bacau, sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, a formulat apel A.

Minuta ICCJ:

“Respinge, ca inadmisibil, apelul formulat de apelantul A. impotriva Deciziei nr. 261 din 01 martie 2019 pronuntata de Curtea de Apel Bacau, sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, in Dosarul nr. x/2018.

Obliga contestatorul la plata sumei de 100 de RON cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu, in suma de 313 RON, ramane in sarcina statului si se suporta din fondurile Ministerului Justitiei. Definitiva”.

Extras din decizia ICCJ:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.