ccf

APADOR-CH, 3 recomandari pentru UNBR privind respectarea accesului la un avocat (Document)

Data: 06 February 2019, 13:43 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1200 afisari

Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a facut 3 recomandari pentru Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, condusa de avocatul Gheorghe Florea (foto), privind respectarea accesului la un avocat.


Recomandarile vin la sfarsitul unui capitol din raportul „In custodia politiei 2. Studiu empiric privind drepturile suspectilor si inculpatilor in timpul cercetarii penale in noua tari UE” (pe care il gasiti atasat integral la finalul articolului).

In plus, o recomandare este adresata Ministerului Afacerilor Interne, alta Parlamentului Romaniei iar a treia Ministerului Justitiei.

Este vorba despre capitolul 4 - „Accesul la un avocat” – in care autorii reclama transpunerea incompleta in legislatia romaneasca a Directivei 2013/48/UE privind dreptul de a avea acces la un avocat:

Un exemplu este Articolul 9 (n.r. al directivei), care impune ca suspectii / inculpatii sa fie pe deplin informati cu privire la posibilele consecinte ale renuntarii la un avocat. Acest lucru presupune obligatia organelor de urmarire penala de a explica efectele unei astfel de renuntari.

In plus, raman probleme semnificative in ceea ce priveste implementarea corespunzatoare a Directivei. Cel mai important aspect se refera la crearea conditiilor necesare pentru o participare efectiva a apararii in timpul audierilor la politie/instanta, care este strans legata de accesul la dosar in timp util (atat inainte de prima audiere la politie, cat si inainte de prima sedinta de judecata privind arestul preventiv). Alte probleme mai vechi raman de asemenea nesolutionate: asigurarea confidentialitatii comunicarilor dintre avocati si persoanele suspectate sau acuzate in cursul urmaririi penale; furnizarea de informatii generale pentru a facilita dreptul de a avea acces la un avocat pentru suspectii sau inculpatii care nu sunt privati de libertate; calitatea slaba a asistentei juridice gratuite, in legatura directa cu nivelul redus al onorariilor avocatilor platiti de stat pentru a furniza asistenta juridica gratuita.

Datele culese in cadrul cercetarii empirice in sectiile de politie adauga la informatiile deja existente cu privire la implementarea directivei UE privind accesul la un avocat, punand accentul asupra modului in care accesul la un avocat si asistenta juridica gratuita sunt garantate in timpul audierilor initiale in vederea retinerii”.

Recomandarile APADOR-CH:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.