Anuntul facut de Laura Kovesi dupa revocarea din functie
Data: 09 July 2018, 14:02 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1275 afisari
Laura Kovesi a declarat luni, 9 iulie 2018, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a revocat-o din functie, ca va ramane in continuare procuror, dar ca nu va mai lucra in DNA:
“Despre mine va pot spune ca am luat act de decretul de revocare din functia de procuror sef al DNA. Incepand de astazi nu voi mai lucra in DNA”.
Inconjurata de procurori si politisti judiciari, Kovesi a declarat intr-o conferinta de presa ca propunerea de revocare nu a intrunit conditiile prevazute de lege, CSM a dat un aviz negativ, si ca a dovedit in fata Sectiei pentru procurori a CSM ca motivele invocate de ministru Justitiei in propunere, o parte din ele sunt nereale, o parte din ele sunt neintremeiate: “Decretul de revocare emis de presedintele Romaniei lasa un mare semn de intrebare: Va exista o subordonare discretionara a procurorilor sefi fata de ministrul Justitiei? Nu comentez Decizia CCR, insa as vrea sa arat ca motivarea sugereaza ca procurorii ar putea fi in viitor subordonati Ministrului Justitiei. De aceea cred ca o clarificare ramane in continuare necesara”.
Discursul Laurei Kovesi:
"Dupa cum stiti, presedintele Romaniei a emis decretul de revocare din functia de procuror sef al DNA, asadar mandatul meu inceteaza incepand de astazi. Am fost procuror sef al DNA timp de 5 ani si tot ce am realizat sau nu am realizat am consemnat intr-un raport care va fi facut public in cel mai scurt timp si care va putea fi studiat pe site-ul institutiei noastre. In ceea ce priveste porocedura de revocare a procurorului sef DNA, va reamintesc ca propunerea de revocare nu a intrunit conditiile prevazute de lege, CSM a dat un aviz negativ, am dovedit in fata Sectiei pentru procurori a CSM ca motivele invocatre de ministru Justitiei in propunere, o parte din ele sunt nereale, o parte din ele sunt neintremeiate.
Decretul de revocare emis de presedintele Romaniei lasa un mare semn de intrebare: Va exista o subordonare discretionara a procurorilor sefi fata de ministrul Justitiei?
Nu comentez Decizia CCR, insa as vrea sa arat ca motivarea sugereaza ca procurorii ar putea fi in viitor subordonati Ministrului Justitiei. De aceea cred ca o clarificare ramane in continuare necesara.
Despre mine va pot spune ca am luat act de decretul de revocare din functia de procuror sef al DNA. Incepand de astazi nu voi mai lucra in DNA. Voi ramane procuror.
As dori sa adresez un mesaj tuturor colegilor mei, si cei care sunt prezenti si cei care sunt in birouri si lucreaza si in egala masura tuturor procurorilor din Ministerul Public timp de 6 ani in Parchetul General. Va multumesc tuturor pentru curajul vostru si pentru profesionalism, va multumesc pentru rezistenta si darzenia de care ati dat dovada in lupta cu infractionalitate.
Va multumesc ca ati mers inainte indiferent cat de atacati am fost, indiferent cat de umiliti am fost in fata familiilor noastre, tarati in noroi, fara posibilitatea de a ne apara. Am putut doar sa sesizam CSM pentru apararea adevarului. Cu toti stim ca DNA in ultimii 5 ani a obtinut si alte rezultate care nu sunt statistici. DNA a demonstrat ca legea este egala pentru toti si nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage in fata legii. Procurorii independenti au facut investigatii fata de persoane care pareau de neatins. Indiferent de functia lor, indiferent de statutul social si de averea pe care au detinut-o. Am contribuit prin anchetele noastre la constientizarea societatii cu privire la gravitatea fenomenului coruptiei.
Dragi colegi, ceea ce am reusit sa demonstram, in primul rand, a fost de aratam ca institutiile publice din Romania sunt eficiente, ca lucreaza legal, dar mai ales, da, coruptia poate fi infranta. Nu, episodul de astazi nu este o infrangere. Modul brutal in care se forteaza modificarea legislatiei penale ne arata ca vor protectie. Pentru trecut, pentru prezent si pentru viitor.
Dupa 6 ani la conducerea Parchetului General si 5 ani 1 luna si 24 de zile in functia de procuror sef al DNA va spun: Nimic nu pooate fi pus in balanta fata de continuare acestei lupte, caci aceasta lupta este una pentru apararea societii fata de infractori periculosi. Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil, toti stim asta, caci am vazut cu toti ce mai ramane din Legile penale. Am vazut cu toti forma adoptata in Parlament in ce priveste Codul penal si Codul de procedura penala, am facut si noi observatii, si ICCJ, si CSM si, poate cel mai important si PICCJ.
Este de bun simt sa observam ca vointa politica in acest moment nu este pentru o justitie eficienta, ci este pentru blocarea anchetelor si pentru blocarea Justitiei.
Noi procurorii nu putem duce o lupta politica. Ne interzice legea. Pledoaria noastra este pentru o legislatie stabila, pentru o legislatie in care procurorii sa fie independenti. Independenta procurorilor este o valoare incoruptibila. DNA este o institutie matura, profesionista, care a demonstrat ca isi indeplineste atributiile indiferent de provocari, asa ca dragi colegi, nu abandonati, continuati sa va faceti treaba si nu abandonati.
Le multumesc tuturor celor care ne-au sustinut in activitate. Le multumesc tuturor celor din sistemul judiciar, le multumesc tuturor partenerilor institutionali din Romania, dar si din strainatate.
In final, as avea un mesaj pentru toti cetatenii Romaniei si pentru societatea din Romania: Coruptia poate fi invinsa, nu abandonati! Va multumesc pentru atentie si voua va multumesc pentru tot ce am facut impreuna. La revedere!"
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii