AMR si AJADO sustin judecatorii din Polonia pentru apararea independentei justitiei
Data: 10 January 2020, 16:02 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1688 afisari
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) reprezentata de judecatoarea dr. Andreea Ciuca (foto dreapta) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) condusa de judecatoarea Florica Roman (foto stanga) isi exprima sustinerea fata de demersurilor judecatorilor din Polonia pentru apararea independentei justitiei, care au iesit in strada in semn de protest fata de tentativele Executivului si Legislativului poloneze de a "limita independenta instantelor si indepedendenta judecatorilor" (astfel cum Asociatia Judecatorilor „IUSTITIA” a avertizat).
Aceeasi asociatie a subliniat ca exista pericolul iminent al adoptarii unei legi de organizare judiciara prin care s-ar ajunge la subordonarea justitiei fata de puterea politica.
Redam comunicatul AMR si AJADO de sustinere a demersurilor judecatorilor din Polonia:
"Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a judecatorilor si procurorilor, declarata „de utilitate publica” prin Hotararea Guvernului nr. 530/21 mai 2008 -, membra a Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ-AEM) si a Asociatiei Internationale a Judecatorilor (IAJ-UIM), cu sediul in municipiul Bucuresti, B-dul Regina Elisabeta nr. 53, sector 5, e-mail amr@asociatia-magistratilor.ro -, reprezentata legal de judecator dr. Andreea Ciuca, in calitate de presedinte interimar,
si
Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), organizatie neguvernamentala, apolitica si profesionala a judecatorilor, cu sediul in municipiul Oradea, str. Bradului, nr.1, e-mail, contact@ajado.ro , reprezentata legal de judecator Florica Roman, in calitate de presedinte,
transmit urmatorul comunicat de presa:
Independenta justitiei, pentru care ne-am luptat si ne luptam fara incetare, este o valoare fundamentala a statului de drept, nefiind un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetatenilor romani de a beneficia de garantiile unui stat in care nimeni nu este mai presus de lege. Independenta justitiei constituie o conditie prealabila apararii statului de drept si garantarii fundamentale a unui proces echitabil, astfel cum a reafirmat Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni in Avizul nr. 17 (2014).
Astfel cum am subliniat in repetate randuri, independenta judecatorului nu este un concept de fatada pe care sa-l clamam de la tribuna, in numele legii, atunci cand da bine pentru noi, ca romani si ca europeni, ci reprezinta chintesenta unui sistem de justitie democratic. Adica adevarat. Desi se pare ca, in teorie, toti suntem de acord cu aceasta idee, aplicarea practica a principiului independentei judecatorului, consfintit de legea interna si de documentele europene, tine, nu o data, de „interpretari” personale ce ii pervertesc fondul.
Potrivit Principiilor Fundamentale ale Independentei Justitiei, act adoptat de Congresul Natiunilor Unite, este de datoria tuturor guvernelor si a celorlalte institutii de a respecta independenta corpului de judecatori, pentru a-i permite sa isi indeplineasca atributiile in mod corespunzator. In Carta Europeana privind Statutul Judecatorilor s-a inscris principiul conform caruia statutul judecatorului exclude orice dispozitie si orice procedura de natura sa altereze increderea in aceasta competenta, independenta si impartialitate.
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) isi exprima sustinerea ferma a demersurilor colegilor judecatori din Polonia pentru apararea independentei justitiei, in conditiile in care, astfel cum a atras atentia Asociatia Judecatorilor „IUSTITIA”, exista pericolul iminent al adoptarii unei legi de organizare judiciara prin care s-ar ajunge la subordonarea justitiei fata de puterea politica.
Este inadmisibil ca politicul sa isi permita sa introduca in lege dispozitii privind raspunderea disciplinara a judecatorilor, pentru situatia in care pronunta hotarari contrare puterii politice. O asemenea abordare este semnul infrangerii democratiei si al migrarii inspre totalitarism. Este inacceptabila introducerea unor mecanisme de supraveghere a judecatorilor, prin raportare la apartenenta lor la asociatii profesionale. Este de neconceput ca intreaga putere de decizie la nivelul instantelor de judecata sa apartina presedintelui, iar acesta sa fie o persoana numita de ministrul justitiei – reprezentant al executivului.
Multumim colegilor din Asociatia Judecatorilor din Polonia „IUSTITIA” pentru ca, in pofida riscurilor mari la care se supun, nu raman indiferenti fata de principiile pe care se fundamenteaza un stat de drept si nu tac in fata presiunilor politice vadite ce se exercita asupra lor".
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii