ccf

AMR felicita judecatorii din CSM care au cerut punerea in discutie a memoriului celor 3 procurori DNA vizati de solicitarea de revocare din functie inaintata de Laura Kovesi

Data: 04 July 2017, 16:20 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1389 afisari

Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de presedinta AMR, Andreea Ciuca (foto), a dat publicitatii marti, 4 iulie 2017, un comunicat de sustinere a demersului judecatorilor din CSM care au cerut punerea in discutie a memoriului cu privire la independenta – transmis judecatorilor si procurorilor, membri alesi ai CSM, de catre procurorii DNA vizati de solicitarea de revocare din functie formulata de catre sefa DNA, laura Kovesi. AMR transmite felicitari judecatorilor din CSM care nu au vrut “sa bage sub pres” aspecte ce tin de independenta justitiei.


Iata comunicatul AMR:

”Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) sustine demersul judecatorilor din Consiliul Superior al Magistraturii care vizeaza necesitatea respectarii garantiilor unei justitii independente, ca principiu fundamental al structurarii si al activitatii sistemului, in lipsa caruia orice discutie privind statul de drept este de prisos. Daca nu ne pasa de acest principiu sau daca ne pasa prea putin inseamna ca ne e totuna ce facem sau cum facem, prin raportare la lege, dat fiind ca independenta puterii judecatoresti nu este un scop in sine, nu este un privilegiu de care beneficiaza judecatorii, cu titlu individual si personal, ci se justifica prin necesitatea de a le permite sa isi indeplineasca misiunea. O justitie lipsita de independenta sau a carei independenta este afectata in orice fel – fie si potential – este o non-justitie.

Demersul efectiv al unora dintre judecatorii alesi membri ai CSM, care au cerut punerea in discutie a memoriului – 'strigat de ajutor' cu privire la independenta, cum a fost numit in Plen – transmis judecatorilor si procurorilor, membri alesi ai CSM, de catre 3 procurori DNA, vine, de fapt, sa concretizeze afirmatiile cuprinse in Mesajul doamnei Presedinte a CSM pentru Ziua Justitiei, potrivit caruia 'Consiliul Superior al Magistraturii are atribuita prerogativa constitutionala de a fi garantul independentei justitiei. Simplitatea sintagmei are insa semnificatii si conotatii complexe. Independenta justitiei este o valoare suprema a oricarui stat de drept. Ea este cea care asigura mentinerea echilibrului social si suprematia legii. Protejarea sistemului judiciar de presiuni, afectari sau ingerinte reprezinta premisa esentiala a unei justitii independente, a unui act de justitie obiectiv, bazat pe lege şi pe valorile sociale protejate prin aceasta, ca raspuns la nevoia fundamentala a oricarei societati democratice: nevoia de dreptate sociala'.

Astfel cum Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a subliniat in comunicatul de presa din 5 ianuarie 2017, mandatul noului Consiliu Superior al Magistraturii a fost (iarasi) rezultatul votului de incredere acordat, insa, nu pentru mentinerea unei stari de lucruri, ci pentru schimbare. De altfel, ca sa fim onesti, tot cu aceeasi speranta am votat si cu sase ani in urma pentru ca aveam nevoie de un suflu nou in sistemul judiciar, in pas cu vremurile si cu provocarile determinate nu doar de evolutia societatii in ansamblu (cu imboldul dat de aderarea la UE), ci si de stradania modificarii mentalitatilor sistemului, in cadrul amplu al relatiei puterilor in stat – care, inca, se confruntau cu fapte si idei ce nu prevesteau atingerea obiectivelor preconizatei schimbari. De aceea, magistratii au apreciat, pe fundamentul legii, nu doar in litera, ci si in spiritul ei, ca sansa ar apartine unui nou CSM.

Iata ca, acum, aceasta sansa a inceput sa fie materializata, de vreme ce, la nivel de principiu, unii dintre judecatorii (doar unii), membri alesi ai CSM, au pus in discutie chestiuni tinand de independenta procurorului (recunoscuta ca independenta pe solutii), semn ca ne pasa nu numai de statutul juridic al procurorilor si de statul de drept, ci si de respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor. In acest context, au fost contrazise tocmai 'vocile' ce au incercat sa acrediteze ideea potrivit careia Rezolutia adoptata la Constanta, in 29 mai 2017, in cadrul 'intalnirii profesionale periodice a reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Institutului National al Magistraturii, Scolii Nationale de Grefieri si a reprezentantilor tribunalelor' ar fi avut in vedere subrezirea statutului procurorilor. Separarea atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii, pe Sectii, referitor la cariera judecatorilor, respectiv a procurorilor si la organizarea instantelor judecatoresti nu face decat sa aseze pe fagasul normal, constitutional, legal, aceste atributii. Solicitarea indreptatita a fost, de altfel, reflectata in Hotararea nr. 728/15 iunie 2017, a Sectiei pentru Judecatori din cadrul CSM, prin care s-a luat act de Rezolutie si s-a insusit principiul ce se degaja din cuprinsul acesteia referitor la separarea atributiilor Consiliului privind cariera judecatorilor, organizarea şi functionarea instantelor, separare care nu afecteaza statutul de magistrat al procurorului. Aceasta stare de lucruri nu inseamna, insa, ca putem da cu piciorul unor principii ce raman, in continuare, in competenta Plenului, tocmai pentru ca sunt de capatai pentru sistem si pentru oameni.

Rolul preponderent al Consiliului Superior al Magistraturii nu este acela de a da avize, acorduri, aprobari (chiar daca si aceasta activitate isi are, neindoielnic, importanta ei), ci acela de a se implica, efectiv, responsabil si consecvent, in actiuni care sa onoreze marea demnitate ce i-a fost acordata, de 'garant al independentei justitiei'. Chiar daca am utilizat de atatea ori aceasta sintagma incat, la o reauzire, poate parea doar un stereotip, odata ce incetam sa gandim in parametri principiului independentei ramanem fara scop si pe un drum infundat, adica existam degeaba, ca magistrati, ca membri CSM, ca sistem. La fel, daca trecem fluierand pe langa sesizarile privind abuzuri, fie si potentiale, fie si de principiu (se cuvine sa subliniem inca o data, cu tarie, daca mai e nevoie, ca nu interferam, sub nicio forma, cu activitatea din dosarele judecatorilor si procurorilor sau ale Inspectiei Judiciare!), sa nu ne miram daca azi, maine sau oricand putem fi loviti fara de lege, dupa moftul unuia sau altuia dintre noi care are painea si cutitul in mana, prin bunavointa legii.

Felicitari judecatorilor din CSM care azi n-au pus sub pres chestiuni ce, prin apartenenta lor la ideea de independenta a justitiei, isi dovedesc importanta! Poate, daca de-a lungul vremii, ar fi fost abordata constant o astfel de atitudine, tot la fel, in aria cadrului legal, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, s-ar fi putut evita ani si acte lipsite de fundament legal, ale caror destinatari au fost unii dintre magistrati si dintre cetatenii acestei tari.

Asociatia Magistratilor din Romania,

prin presedintele interimar,

jud. dr. Andreea Ciuca”

>> Cititi aici comunicatul AMR

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.