AMR denunta „conduita incorecta” a Executivului in privinta salarizarii bugetarilor
Data: 30 May 2016, 13:59 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1574 afisari
Asociatia Magistratilor din Romania a dat publicitatii, duminica 29 mai 2016, un comunicat de presa semnat de presedintele AMR, judecatorul Gabriela Baltag (foto), prin care critica „conduita incorecta a executivului in abordarea unui subiect de interes general, anume salarizarea personalului platit din fonduri publice, pornind de la ultima varianta a actului normativ ce urmeaza a fi adoptat, in curand, in aceasta materie”.
Potrivit comunicatului, reprezentanti ai AMR au participat, vineri 27 mai 2016, la intalnirea organizata la sediul Ministerului Muncii pentru discutarea nemultumirilor privind politica salariala si pentru identificarea unor posibile solutii de inlaturare a impasului generat de lipsa unei viziuni concrete in ce priveste disfunctiile existente in sistemul de salarizare bugetar.
„Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) denunta conduita incorecta a executivului in abordarea unui subiect de interes general, care afecteaza un segment important al populatiei, anume salarizarea personalului platit din fonduri publice, pornind de la ultima varianta a actului normativ ce urmeaza a fi adoptat, in curand, in aceasta materie.
Raspunzand invitatiei de a expune intr-un cadru oficial nemultumirile exprimate recent privind politica salariala, dar si pentru a identifica posibile solutii de inlaturare a impasului generat de lipsa unei viziuni concrete in ce priveste disfunctiile existente in sistemul de salarizare bugetar, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a participat vineri, 27 mai 2016, incepand cu ora 13, alaturi de cele mai importante asociatii ale judecatorilor si procurorilor si de reprezentantii Ministerului Justitiei la o intalnire organizata la sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Desi au fost expuse, in concret, neregularitatile existente, in prezent, in sistemul de salarizare, neregularitati indicate si anterior prin nenumarate alte demersuri, discriminarile deloc neglijabile care s-au instalat si accentuat in fiecare an, tot mai mult, incepand cu 01.01.2011, odata cu adoptarea Legii-cadru nr. 284/2010 de catre guvernarea Boc, rezultatul consultarilor de vineri poate fi rezumat sintetic ca fiind doar o intrevedere formala, sterila, care nu a fost in masura sa conduca macar la concluzia intelegerii de catre autoritati a gravitatii situatiei.
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) atrage atentia ca ultimul proiect de act normativ privind salarizarea isi justifica necesitatea si urgenta pe o nota de fundamentare aflata in contradictie evidenta cu substanta propunerilor si deci cu finalitatea lui. Prin urmare, desi se invoca, in mod sustinut, ca prioritate pentru initiatori, inlaturarea inechitatilor in materie de salarizare, existente intre persoane avand aceleasi conditii de studii, activitate, vechime in munca si in functie, in realitate, propunerea legislativa va adanci si mai mult discriminarile riscand sa instaleze un haos total, imposibil de remediat, in sistemul salarial bugetar. Textele propuse aduc si mai multe ambiguitati, deschizand pentru totdeauna calea altor inechitati care prabusesc sistemul de salarizare bugetar distrus deja prin adoptarea Legii - cadru nr. 284/2010.
Invocand doar un sector bugetar propus pentru remediere, respectiv cel al sanatatii, ca fiind justificarea perfecta a urgentei, speculand cu siguranta si criza interna identificata recent, executivul nu face decat sa aduca neintelegeri intre domeniile de activitate ale sistemului bugetar, promovand o politica salariala bazata pe dezbinare si pe lipsa de respect pentru restul angajatilor bugetari.
O lege de salarizare fundamentata pe argumente pline de demagogie, neadevarate, este destinata de la inceput esecului. Guvernul nu cauta sa rezolve problemele salariatilor bugetari prin ultima varianta legislativa care este una greoaie, plina de lacune, susceptibila de interpretari, dar mai ales inechitabila! Nu exista nimic predictibil in viitorul proiect de lege anuala de salarizare, acesta va fi doar o alta sursa de nemultumire si de revolta sociala, dar mai ales de mentinere, contrar celor asumate, a unui tratament discriminatoriu pentru persoanele aflate in situatii comparabile, sursa a unui sir interminabil de litigii in instante.
Sub justificarea consultarii reprezentantilor familiilor ocupationale, inclusiv in domeniul justitiei, prin intalnirea din data de 27 mai, singura de altfel, executivul a dorit sa dea o aparenta de disponibilitate si transparenta in adoptarea unei solutii pentru sistem, in materie de salarizare, in conditiile in care nu-i sunt lamurite, nici macar la nivel elementar, disfunctiile, numarul persoanelor afectate si efortul bugetar care ar fi in masura sa le corecteze si sa le inlature.
Justitia nu intelege sa critice niciun domeniu bugetar, dovedind respect pentru fiecare, dar mai ales echilibru si intelegere, nu raspunde provocarii de dezbinare. Justitia cunoaste dimensiunea inechitatilor salariale bugetare, fiindca este singura care, in ultimii ani, a indreptat ce a mai fost posibil, potrivit legii, principiilor si drepturilor fundamentale.
Magistratii declara fara nicio retinere ca nu vor ingadui perpetuarea dezechilibrului salarial instalat, solicita tragerea la raspundere imediata a celor care au generat inechitatile, dar si a celor care permit mentinerea acestora.
Magistratii cer masuri ferme impotriva persoanelor cu putere de decizie care urmaresc sa afecteze siguranta sistemului bugetar in materie de salarizare, care manipuleaza opinia publica cu intrigi populiste, nesocotind particularitatile si specificul fiecarei categorii profesionale, dar si sanctionarea oricarei alte incercari de dezechilibrare a vietii sociale.
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania
Judecator Gabriela Baltag”.
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii