Amendamente de interes pentru avocati (Codul fiscal)

Data: 24 June 2015, 17:32 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1518 afisari

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a dat publicitatii, miercuri 24 iunie 2015, un anunt de interes pentru avocati, potrivit caruia Comisia de buget finante a Camerei Deputatilor a publicat Raportul asupra proiectului de Lege privind Codul fiscal si a adus o serie de amendamente articolului 7, referitor la definirea termenilor 'activitate dependenta' si activitate 'independenta'.


Anuntul UNBR:

"In data de 23 iunie 2015, Comisia de buget finante a Camerei Deputatilor a publicat Raportul asupra proiectului de Lege privind Codul fiscal si a adus o serie de amendamente articolului 7, referitor la definirea termenilor 'activitate dependenta' si activitate 'independenta'.

In definitia data de Proiectul noului cod fiscal, asa cum a fost amendat de Comisia de buget finante, activitate independenta este 'orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 criterii din cele sapte:

1.persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru;

2.persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;

3.riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;

4.activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;

5.activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;

6.persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;

7.persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii'.

Fata de proiectul de lege privind Codul Fiscal votat de Senat, Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor introduce un criteriu nou pentru calificarea activitatii independente: persoana fizica sa faca parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei. in acest fel, posibilitatile de reconsiderare a activitatii independente in activitate dependenta sunt mai reduse in cazul avocatilor si al profesiilor reglementate, in general.

De asemenea, s-au adus clarificari importante acestor criterii, astfel incat sa nu dea nastere la interpretari abuzive. La fiecare criteriu se precizeaza ca este vorba de activitatea 'persoanei fizice' evitandu-se referintele la activitate in general, cum era in proiectul initial. De exemplu, in proiectul initial, unui dintre criteria era: 'activitatea poate fi desfasurata pentru unul sau mai multi clienti'.

In urma amendamentelor aduse de comisia de buget finante, criteriul a fost amendat dupa cum urmeaza: 'persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti'.

Astfel se evita si confuziile intre activitatea avocatilor si activitatea societatilor din care fac parte si posibilitatile de reconsiderare a activitatii independente in activitate dependent sunt diminuate".

foto: av. Gheorghe Florea, presedinte al UNBR

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.