Am ajuns intr-o noua faza a terorismului politic purtat in numele Constitutiei

Data: 07 February 2019, 14:39 | autor: Av. Adrian Toni NEACSU | 0 comentarii | 687 afisari

Variantele PSD-ALDE, din punct de vedere juridic, sunt limitate, Presedintele impingand la extrem, dar extrem de abil, interpretarea Constitutiei si a deciziilor CCR.

Cert este ca dupa data de 20 februarie 2019, daca problema nu va fi rezolvata pana atunci, vom fi intr-o criza constitutionala fara precedent in Romania: 2 portofolii de ministri neocupate si care nu mai pot fi suplinite prin interimat.


Variantele sunt:

1.Accepta infrangerea politica si desemneaza alte propuneri pentru cele doua portofolii vacante de ministri. Propunerea va fi acceptata rapid de Presedinte, care oricum nu o va putea refuza decat pe considerente formale de legalitate. In ipoteza asta, pana pe 20 februarie 2019 vom avea ministri titulari la cele ministere.

2.Guvernul sesizeaza Curtea Constitutionala cu un nou conflict juridic de natura constitutionala, in continuarea celui constatat prin Decizia nr. 875/19.12.2018. CCR a decis deja ca Presedintele era obligat constitutional sa revoce ministrii initiali de la Dezvoltare si Transporturi inca din noiembrie 2018.

Presedintele nu se poate opune revocarii, care este o decizie exclusiva a prim-ministrului.

Atributiile lui, limitate, exista doar in privinta desemnarii noilor ministri, in sensul ca poate respinge, motivat, o prima propunere si este obligat sa o accepte pe urmatoarea, daca indeplineste conditiile legale.

Pentru ca blocajul dureaza de 3 luni de zile, in timp ce Constitutia permite maximum 45 de zile de interimat, si a fost declansat de Presedinte in urma incalcarii unor atributii constitutionale clare (“Curtea constata ca Presedintele Romaniei a refuzat sa dea curs propunerii prim-ministrului de revocare din functie a doi membri ai Guvernului, fara a avea vreun drept constitutional de optiune in aceasta privinta”. par. 79), solutia CCR este previzibila. Singura necunoscuta este daca se va putea pronunta pana pe 20.02.2019 pentru ca este clar ca vom avea primul ministru numit de instanta de jurisdictie constitutionala.

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.