ccf

Adrian Toni Neacsu lanseaza un nou volum: „Aceasta carte este diferita de tot ce-ati citit pana acum in limba romana” (fragment)

Data: 03 August 2015, 11:19 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2772 afisari

Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto), fost magistrat si membru al CSM, autor al volumului Convinge judecatorul. Tehnica si arta convingerii instantei, a anuntat duminica, 1 august 2015, ca va lansa o noua carte juridica:


Pentru cititorii mei de pe facebook, si nu sunt putini, care asteapta informatii in legatura cu noua carte pe care o voi scoate la Wolters Kluwer va ofer in avanpremiera un fragment din Introducerea acesteia. Desigur, este o forma de lucru, mai devreme de septembrie nu va fi finalizata”.

Fragmentul:

"Aceasta carte este diferita de tot ce-ati citit pana acum in limba romana. Stiu ca este o exprimare aroganta, dar reflecta fidel realitatea. Nu este o carte de cereri si actiuni in justitie. Nu veti gasi in cuprinsul ei modele sau tipizate ale cererilor mai mult sau mai putin uzuale. Daca ati achizitionat-o intrucat rasfoind-o ati vazut multe exemple si v-ati spus ca va veti imbogati colectia cu tipizate pentru noile coduri, v-ati inselat. Nu asta mi-am propus. Nu este nici o carte despre procedura civila sau penala, desi este una despre procesele civile si penale. Nu este un tratat teoretic de drept, nu este o monografie teoretica si practica a unor institutii juridice, nu este nici o lucrare despre filosofia sau teoria generala a dreptului. Faptul ca editura la care este scoasa cartea inca nu stie unde sa o aseze in clasificarea uzuala, imi confirma acest lucru.

Este o carte despre cel care o citeste, despre cititorul ei. Presupunand ca acesta este avocat sau jurist, este o carte care isi propune sa-i imbunatateasca tehnicile si abilitatile profesionale.

Da, este un obiectiv important. Primul pas este ca acesta sa fie constient asupra instrumentelor cu care lucreaza si asupra importantei utilizarii lor in profesia lui. Acesta este scopul introducerii de fata. In al doilea rand, natura si continutul tehnicilor si abilitatilor avocatilor de a castiga procesele in care sunt implicati nu este o problema abstracta. Este o problema cat se poate de concreta, tine de pragmatismul profesiei, de linia subtire care desparte un avocat bun de unul slab. Capacitatea unui litigator de a face performanta in dosarele pe care le are, de a fi convingator in argumentatia juridica si de a convinge instanta sa-i dea dreptate nu tine de hazard. Nu mana destinului determina calitatea prezentei avocatului in fata judecatorului. In general, prin practica, activitatea avocatilor se imbunatateste, devine mai buna. Pe masura ce este implicat in mai multe procese el invata mai multe despre propria lui profesie si cum sa-si foloseasca datele teoretice si practice pentru a-si castiga dosarele. Profesia de jurist practicant este una vocationala, dar in acelasi timp si una evolutiva. Cand vii de pe bancile scolii esti total nepregatit pentru viata juridica reala. Cunosti institutii, definitii, stapanesti ultimele teorii juridice, ai tot ce profesorii au considerat necesar sa-ti transmita. Foarte curand intelegi ca nu este deloc de ajuns si ca profesia juridica presupune mult mai mult. Capacitatea de a te adapta rapid specificului acesteia face diferenta intre un bun teoretician si un practicant de succes. Fiecare experienta noua iti imbogateste bagajul de cunostinte, fiecare esec iti spune ce sa nu repeti, inveti cat de importante sunt lucrurile marunte, descoperi ca legile dupa care functioneaza sistemul juridic real nu se predau la facultate. Acumulezi, prin experienta, tehnici, trucuri, abilitati, deprinderi care te transforma treptat intr-un practician al dreptului. Procesul e lent si pentru multi e dureros si plin de frustrare.

Aceasta carte este despre imbunatatirea tehnicilor si abilitatilor necesare de a face trecerea de la un bun teoretician al dreptului la un practician si de la un bun practician la un foarte bun practician.

Nu este scrisa pentru a fi citita de placere. O cititi cu un scop precis, daca introducerea mea de pana acum v-a convins, acela sa gasiti lucruri noi si valoroase care sa va ajute in profesie. Va asteptati acum la lucruri concrete, practice, la cunostinte care o data asimilate pot fi reproduse in activitatea curenta si va pot face sa fiti mai eficient.

Sa spunem ca o cititi cu un scop profesional. Ca autor al ei, cunoscand si anticipand acest lucru, mi-am adaptat modul de redactare al ei la modalitatea in care imi doresc ca cititorii s-o recepteze. Cititorii citesc diferit un text atunci cand scopul pentru care o fac este diferit si tocmai de aceea si textul scris trebuie sa fie diferit. Pentru ca-mi propun sa-mi satisfac cititorul care se asteapta la o lucrare despre practica prezentei in fata judecatorului, am redactat-o total diferit decat as fi facut-o daca mi-as fi propus cititori de placere.

Aceasta este chiar teza fundamentala a lucrarii de fata: compozitia unui text difera in functie de modul in care lectorul citeste acel text si in functie de finalitatea lui.

Judecatorii nu citesc nici ei cererile ce le sunt adresate de placere. Nu au satisfactii pur estetice din lectura unei cereri de chemare in judecata, a unui apel sau unor note scrise. Nu se entuziasmeaza de calitatea artistica a scrierii, de metaforele folosite sau de compozitia stilistica a cererii. Daca au ca hobby lectura, cel mai probabil si-o vor satisface in privat, dupa terminarea serviciului, in intimitate. Nu vor citi cu aceleasi asteptari ultima carte de John Grisham si o cerere de interventie voluntara. Nu, judecatorii citesc si ei in scop profesional. John Grisham scrie pentru a starni satisfactii estetice cititorilor lui, pentru a le face placere. Iar fata de unii chiar reuseste, are publicul lui, cititorii de placere care isi gasesc indeplinite asteptarile in scriitura artistului. Probabil ca multi dintre acestia sunt in viata profesionala si judecatori, dar nu acesta este motivul determinant pentru care cartea lui place. Nu tuturor judecatorilor le plac povestile judiciare ale lui John Grisham si cu siguranta nu toti fanii lui sunt judecatori.

Daca judecatorii nu citesc cererile si actiunile cu scopul de a obtine satisfactii estetice similare lecturii cartilor lui John Grisham, inseamna ca nici avocatii nu ar trebui sa le scrie ca si cand ar fi John Grisham. Ca si lectura lor, scrierea cererilor juridice are o natura pur profesionala.

Aceasta carte este despre practica elaborarii si redactarii cererilor si actiunilor in justitie, despre detaliile care fac ca un document juridic sa fie mai atragator si persuasiv decat altul si despre importanta deciziilor care sunt luate in procesul de scriere juridica, astfel incat in cele din urma documentele juridice sa-si atinga scopul".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.