Adio schimbarea incadrarii juridice la ultimul termen

Data: 16 April 2019, 17:25 | autor: L.J. | 1 comentarii | 1869 afisari

Decizie bomba a CCR. Marti, 16 aprilie 2019, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, cu majoritate de voturi, ca instanta de judecata poate schimba incadrarea juridica a infractiunii intr-un dosar penal, doar printr-o hotararea care nu solutioneaza fondul cauzei. Cu alte cuvinte, CCR nu mai da voie instantei sa schimbe incadrarea juridica a faptei la ultimul termen de judecata dintr-un proces, ci obliga instanta ca in cazul schimbarii incadrarii juridice a faptei sa puna in dezbaterea partilor decizia adoptata de instanta. Abia apoi, instanta va putea pronunta o hotararea pe fond, care va fi distincta de hotararea judecatoaresca prin care s-a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptei.


Potrivit anuntului CCR, in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.377 alin.(4) teza intai si art.386 alin.(1) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care instanta de judecata se pronunta cu privire la schimbarea incadrarii juridice data faptei prin actul de sesizare printr-o hotarare judecatoreasca care nu solutioneaza fondul cauzei.

Pe de alta parte, CCR a analizat si prevederile

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Comentarii

# gica70 date 20 April 2019 08:50 0

Mi se pare o actiune de bun simt. Daca ai dovezi ca acuzatia ta ca procuror sta in picioare, adica analizezi INTAI faptele si pe urma vezi cine este inculpatul! Nu ca acum, daca ajungi la final si vezi ca ai dat-o in bara schimbi acuzatia, poate, poate s-o potrivi!

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.