ACHITAREA LUI LUDOVIC ORBAN - “Nu exista nicio proba plauzibila care sa confirme sustinerea acuzarii”

Data: 19 March 2019, 12:53 | autor: L.J. | 0 comentarii | 489 afisari

Prin Decizia 42/2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 judecatori - a decis achitarea presedintelui PNL Ludovic Orban pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite in temeiul art. 16 lit. b teza I din Codul de procedura penala, potrivit caruia “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

“La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic a contactat un om de afaceri pe care il cunostea, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala pentru alegerile locale din vara anului 2016, in care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la functia de primar al Municipiului Bucuresti.

La data de 20.03.2016, cu ocazia unei noi intrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro in numerar, asadar nu in vreo modalitate legala, precum si cu depasirea plafonului stabilit prin Legea finantarii partidelor politice, cu precizarea ca va trebui sa remita banii unor persoane pe care le-a mentionat, cu functii de decizie in cadrul a doua posturi de televiziune, pentru a fi promovata imaginea candidatului. Acesta a mai precizat ca are nevoie de suma solicitata in aproximativ una – doua saptamani.
Omul de afaceri a acceptat sa efectueze plata sumei de 50.000 euro in considerarea functiei de conducere pe care Orban Ludovic o detine in cadrul partidului politic si a potentialului de interventie al acestuia in domenii de interes pentru afacerile controlate de omul de afaceri”.


Judecatori:

Iulian Dragomir
Simona Daniela Encean
Ioana Bogdan
Leontina Serban
Silvia Cerbu


Minuta ICCJ:

“Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie impotriva sentintei penale nr. 50 din data de 31 ianuarie 2017 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala, in dosarul nr.1996/1/2016, privind pe inculpatul Orban Ludovic.

In baza art.275 alin.(3) Cod procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea prezentei cauze raman in sarcina statului. In baza art.275 alin. (6) Cod procedura penala onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pana la prezentarea aparatorului ales pentru intimatul inculpat Orban Ludovic, in suma de 70 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 5 martie 2018”.

Extras din decizia ICCJ:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.