ABUZ IN SERVICIU SI PURTARE ABUZIVA (N.U.P.) - Rezolutia din 18.02.2013 emisa de procurorul militar iulian Dinu din cadrul PICCJ-SPM, in dosarul nr. 41/P/2012: „La 14.01.2012, cu ocazia intocmirii planurilor de actiune pentru asigurarea ordinii publice pe timpul desfasurarii actiunii de protest din Piata Universitatii, si-a indeplinit in mod legal atributiile de serviciu care ii reveneau in calitate de comandant al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti”

Data: 13 November 2015, 16:35 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1768 afisari

Prin rezolutia din 18.02.2013 emisa in dosarul nr. 41/P/2012, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia parchetelor militare a dispus neinceperea urmaririi penale fata de gen. Meran Eugen, comandant al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, plt.maj. Prigoreanu Bogdan si plt.maj. Dragomir Marian, din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei 'Vlad Tepes', sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si purtare abuziva, lt.col. Necula Marius Silviu si plt. Stefan Nicusor Ionel, din cadrul Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual.


proc. militar Iulian DINU

Faptele retinute: abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor – art. 246 CP 1969; purtarea abuziva – art 250 alin. (1) si (3) CP 1969; falsul intelectual – art. 289 CP 1969.

Solutia: "In baza dispozitiilor art. 228 alin. (4) si art. 10 lit. a) si d) Cpp, dispun:

1. Neinceperea urmaririi penale fata de general de brigada Meran Eugen din cadrul Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, plutonier major Prigoreanu Bogdan si plutonier major Dragomir Marian din cadrul Brigazii speciale de Interventie a Jandarmeriei 'Vlad Tepes', sub aspectul infractiunilor prevazute de art. 246 Cp, intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni.

2. Neinceperea urmaririi penale fata de plutonier major Prigoreanu Bogdan si plutonier major Dragomir Marian din cadrul Brigazii speciale de Interventie a Jandarmeriei 'Vlad Tepes', sub aspectul infractiunilor prevazute de art. 250 alin. (1) si (3) Cp (persoana vatamata Chitic Mircea Victor Daniel), intrucat aspectele sesizate nu s-au confirmat.

3. Neinceperea urmaririi penale fata de lt.col. Necula Marius Silviu si plt. Stefan Nicusor Ionel din cadrul Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, sub aspectul infractiunilor prevazute de art. 289 Cp, intrucat fapta sesizata nu exista. (...)"

>>Rezolutia din 18.02.2013 emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia parchetelor militare, in dosarul nr. 41/P/2012

Extras din rezolutie:

"Fata de cele de mai sus, se constata ca interventia plt. maj. Prigoreanu Bogdan si plt. maj. Dragomir Marian s-a desfasurat in limitele prevederilor legale si a regulamentelor militare, iar masura conducerii la sediul Sectiei 14 Politie se impunea, avand in vedere ca numitii Chitic Mircea Victor Daniel si Raureanu Lavinia Patricia au savarsit fapte contrare legii, iar in conformitate cu disp. art. 35 din legea nr. 550/2004, militarii jandarmi aveau obligatia sa ii conduca la cea mai apropiata unitate de politie, pentru a se lua cu privire la acestia masurile de sanctionare prevazute de lege.

In consecinta, urmeaza a se dispune neinceperea urmaririi penale fata de plt. maj. Prigoreanu Bogdan si plt. maj. Dragomir Marian sub aspectul infr. prev. de art. 246 Cp, nefiind intrunite elementele constitutive ale infractiunii, atat sub aspectul laturii subiective, cat si al celei obiective.

Totodata, se va dispune fata de acestia neinceperea urmaririi penale pentru infr. prev. de art. 250 alin. (1) si (3) Cp (persoana vatamata Chitic Mircea Victor Daniel), intrucat aspectele sesizate nu s-au confirmat.

In ce priveste procesele-verbale de sanctionare contraventionala cu seria JO cu nr. 0247202 si 0247203 din 15.01.2012, avand in vedere ca din cercetarile efectuate a rezultat ca acestea nu contin date neconforme cu realitatea, fiind descrise in continutul acestora faptele comise de catre contravenienti asa cum au fost percepute in mod direct de lt. col. Necula Marius Silviu si plt. Stefan Nicusor Ionel, urmeaza a se dispune neinceperea urmaririi penale fata de acestia sub aspectul infr. prev. de art. 289 C.p., deoarece fapta nu exista.

Se va dispune neinceperea urmaririi penale fata de general de brigada Meran Eugen, sub aspectul infr. prev. de art. 246 Cp, intrucat la data de 14.01.2012, cu ocazia intocmirii planurilor de actiune pentru asigurarea ordinii publice pe timpul desfasurarii actiunii de protest din Piata Universitatii, si-a indeplinit in mod legal atributiile de serviciu care ii reveneau in calitate de comandant al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti.

Astfel, conform disp. Art. 16 din legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, 'comandantii organelor locale de politie si jandarmerie sau persoanele desemnate de acestia au obligatia de a asigura protectia participantilor si de a stabili impreuna cu organizatorii masurile ce trebuie luate pentru desfasurarea adunarilor publice declarate, in conditiile de deplina ordine'. In virtutea acestei atributii legale, generalul de brigada Meran Eugen a aprobat planurile de actiune pentru asigurarea ordinii publice pe timpul desfasurarii actiunii de protest, prin care s-au stabilit masurile care trebuiau intreprinse de lucratorii de jandarmi pentru asigurarea si mentinerea linistii si ordinii publice pe timpul acestor proteste".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.