ABUZ IN SERVICIU – Rechizitoriul DNA prin care a fost trimis in judecata fostul ministru al Comunicatiilor Valerian Vreme: “Acordul-cadru de furnizare nu permitea incheierea unui astfel de contract subsecvent, cauzand un prejudiciu in valoare totala de 11.291.793,99 euro”

Data: 14 August 2018, 12:52 | autor: L.J. | 0 comentarii | 554 afisari

Prin rechizitoriul intocmit la data de 12 septembrie 2017 in dosarul 204/P/2017, DNA l-a trimis in judecata pe fostul ministru al Comunicatiilor Valerian Vreme pentru pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevazuta si pedepsita de art.13/2 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 Cp. si art.309 C.p., cu aplicarea art.5C.p.

DNA a retinut in rechizitoriu faptul ca: “In perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, a incheiat, fara organizarea unei licitatii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect inchirierea, pe o durata de 16 luni si 13 zile, cu optiune de cumparare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft in scoli.
Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea incheierea unui astfel de contract subsecvent.
De mentionat este faptul ca D.Con-Net AG a achizitionat licentele respective la pretul de 2.612.805 euro. Ulterior, in acelasi context, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achitat catre D.Con-Net AG suma totala de 13.904.599 Euro.
Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicatiei si Tehnologiei Informatiei, in valoare totala de 11.291.794 euro, iar pe de alta parte - un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea D.Con-Net AG. in cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce apartin inculpatului.”

Solutia

“Dispun:

Trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatului:

VREME VALERIAN, (...) , pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevazuta si pedepsita de art.13/2 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 Cp. si art.309 C.p., cu aplicarea art.5C.p. 39

II.Mentinerea masurii preventive a controlului judiciar fata de inculpatul VREME VALERIAN, care expira la data de 10.11.2017.

Mentinerea sechestrului asigurator asupra urmatoarelor bunuri imobile:

-cota parte ½ din imobil constand in teren neproductiv, intavilan, in suprafata de 1.934 mp, suprafata masurata 934,314 mp situat in loc. Onesti, jud. Bacau, (...) ;

-cota parte ½ din imobil constand in teren, in suprafata de 2.500 mp, suprafata masurata 2.710,335 mp, (...) + constructie de locuinte, (...), avand surafata construita la sol de 144 mp, constand in casa construita in anul 2010 din beton armat si caramida D+P+E, cu acte + constructie anexa, fara acte, constand in magazie in surafata de 11,09 mp, (...), fiind situat in loc. Onesti, jud. Bacau, (...) ,

In vederea recuperarii pagubei produse prin savarsirea infractiunii de catre inculpatul VREME VALERIAN.

(...)

In temeiul art. 329 din C. proc. pen., prezentul rechizitoriu insotit de o copie certificata si de dosarul cauzei se transmite INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE, competenta sa judece cauza in fond, potrivit art. 40 alin. 1 C.p.p., rap. la art.48 alin.1 lit.a C.p.p.,avand in vedere faptul ca la data savarsirii faptei, inculpatul VREME VALERIAN avea calitatea de ministru in Guvernul Romaniei, iar fapta avea legatura cu atributiile de serviciu ale acestuia, urmand a fi citate urmatoarele persoane:

INCULPAT

VREME VALERIAN - (...) .

MARTORI:

(...)

PARTE CIVILA:

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale - Bucuresti, Bulevardul Libertatii nr. 14, Sector 5.

Se stabilesc cheltuielile judiciare in cuantum de 5000 lei care, in conformitate cu disp. art. 272 C. pr. pen., urmeaza a fi suportate de catre inculpat.”

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.